Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Zaštita najznačajnije poljoprivredne kulture

Robna marka "Međimurski kalamper"

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Međimurju se godišnje proizvede 60.000 tona krumpira na 2500 ha

Članovi Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira zadovoljni su ugovorom koji im daje ovlasti za provođenje sustava robne marke "Međimurski kalamper". Time je napravljen još jedan korak u zaštiti kupaca kojima se nedavno pokušao podvaliti krumpir iz Egipta u ambalaži na kojoj je pisalo da je iz Međimurja. Više od 800 poljoprivrednika u Međimurju godišnje proizvede 60.000 tona krumpira na 2500 hektara, što je dovoljno za pokrivanje 70 posto domaćeg tržišta.

Međunarodno ocjenjivanje vina Pušipel Mađerka šampion kvalitete

Na zloupotrebe i lažno reklamiranje krumpira reagirala je odmah Međimurska županija. Župan Matija Posavec ističe da je bilo krajnje vrijeme da se međimurski krumpir počne kvalitetno brendirati. To je, prema specifikaciji, zreli gomolj namijenjen ljudskoj prehrani, a proizveden je na području Međimurske županije, sadnjom sjemena sorti upisanih u važeću sortnu listu Republike Hrvatske. Postupak zaštite žiga za robnu marku "Međimurski kalamper" pokrenula je Međimurska županija pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

– Imamo visokokvalitetan krumpir, a možemo se pohvaliti da smo lideri u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj i samim time logična je zaštita međimurskog krumpira. Već dvanaestak godina radimo na tome, no tek sada, zahvaljujući potpori Međimurske županije, imamo kontrolu nad proizvodnjom i tržištem te vjerujemo da će jedan od rezultata biti i bolja cijena krumpira – rekao je predsjednik udruge Damir Mesarić.

Udruga će, kako je rečeno, moći dodjeljivati oznake robne marke proizvođačima koji zadovoljavaju uvjete propisane pravilnikom o proizvodnji, nadzoru i njezinu korištenju.      

Okupljanje Više od 900 građana na sportskim igrama