Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Podstrana postaje turistički hit

Ruše rekorde brojem gostiju i turističkim objektima

Mladen Bartulović
1/4
Foto: Facebook
Na padinama i visovima brda Perun, osim pješačkih i biciklističkih staza, osmišljeno je još nekoliko “adrenalinskih sadržaja“

Prema podacima Turističke zajednice Podstrana, iz godine u godinu je sve intenzivniji turistički promet općine.

U odnosu na prošlu 2017. godinu kada je ostvareno 525.929 noćenja, prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 551.322 noćenja, dakle 5% više.

Studenti Splitsko-dalmatinske županije prvi u RH mogu besplatno putovati po cijeloj zemlji Potpisan ugovor između Županije i Hrvatskih željeznica Redovni studenti besplatno vlakom do fakulteta po cijeloj Hrvatskoj

Virtualna šetnja

– Naši smještajni kapaciteti iz godine u godinu sve su ljepši. Novi objekti, ili stari koji se prenamjenjuju, na atraktivnim su lokacijama, što u Podstrani i nije teško postići s obzirom na njezin zemljopisni smještaj i reljef. Na padinama našeg mitskog Peruna sve se više grade kuće s bazenima, kojih sada imamo stotinu – kaže Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana.

Tako u odnosu na prošlu godinu Podstrana prema prikupljenim podacima bilježi 12-postotni porast broja kreveta, kojih je 9330. Od toga je 1100 kreveta u šest hotela, dok su ostali u privatnom smještaju, a ukupan broj objekata je 1242. Među gostima koji ljetuju u Podstrani vodeći su Poljaci, a slijede ih Nijemci, Britanci, Norvežani i domaći gosti. Svi gosti mogu se i prije nego što fizički stignu u Podstranu s njom upoznati tijekom virtualne šetnje na web-stranicama Podstrane. Međutim, broj noćenja, kako ističe načelnik općine Podstrana, nije jedini pokazatelj jakog intenziteta turističkog života u Podstrani, a pogotovo ne sadržaja turističke ponude. Naime, podstranska obala duga je oko šest kilometara i cijelom je dužinom pogodna za kupanje pa se i percipira kao jedna velika plaža, koja, osim pijeska, šljunka, mora i hladovine tamarisa nudi mnoštvo drugih sadržaja, oblikovanih prema potražnji gostiju. Tako turisti mogu unajmiti jet ski, uživati u vodenom parku, na dasci za jedrenje, vožnji pedalinom, izabrati nešto sa štandova s rukotvorinama itd.

Podstrana je dobra destinacija i za one koji su željni uzbudljivijih sadržaja, rekreativnih i sportskih.

Na padinama i visovima brda Perun, osim pješačkih i sve popularnijih biciklističkih staza, osmišljeno je još nekoliko “adrenalinskih sadržaja“: penjalište s više od četrdeset smjerova težine od 4c do 8a, veoma atraktivnu feratu Perunika u stijeni Velikog Peruna koja je do sada bila dostupna samo obučenim penjačima te konjičku atrakciju na prostoru bivšeg kamenoloma Perun. Sve su ovo sadržaji usred iznimno očuvanog prirodnog ambijenta nadomak susjednog urbanog središta Splita što im daje osobitu draž. Međutim, osim sadržaja uz rijeku Žrnovnicu i plovidbe po njoj, načelnik općine Mladen Bartulović posebno naglašava da mitsko brdo Perun nije samo planinarsko odredište.

– Perun je i jedinstveni kulturno-povijesni spomenik od nacionalne važnosti jer čuva svjedočanstvo o vjerovanjima prvih hrvatskih došljaka na ove prostore. Pod grebenom Peruna je staro, etno-eko selo Gornja Podstrana, iz kojeg se mogu laganim planinarenjem, zapravo šetnjom, posjetiti jedinstveni mitološki i starohrvatski brdski lokaliteti. Usto, uz obalu se nalazi glasoviti lokalitet Sv. Martin sa stelom Lucija Artorija Kastusa (kralja Artura) – pojašnjava načelnik Bartulović.

Općina svake godine organizira i Podstransko kulturno ljeto. Program obiluje laganim, zabavnim sadržajima, pučkim feštama, ali tu su i zahtjevnije izvedbe i nastupi renomiranih umjetnika, glazbenika, slikara, glumaca, pjesnika (pjesničke večeri u G. Podstrani “Dobrojutro, more”).

– Ove smo godine imali i nekoliko koncerata klasične glazbe i opernih arija – dodaje načelnik Bartulović.

Gastronomski aduti

No autentičnost svakog kraja najbolje se ogleda u gastronomskoj ponudi što je objavljeno u vrijednoj publikaciji Eat in Podstrana.

– Podstrana tu ima nekoliko vječnih aduta: izvrsno voće i povrće, maslinovo ulje, ribu, vino i nekoliko jela, među kojima i glasoviti poljički soparnik. Sve su to obavezne stavke u ponudi naših restorana, konoba i OPG-ova –zaključio je načelnik Bartulović.

Klis Općina Klis pripremila projekt atraktivnog hotela i ponudila ga investitorima Na 400 metara od kliške tvrđave gradio bi se kaskadni hotel i vile