Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Klis pripremila projekt atraktivnog hotela i ponudila ga investitorima

Na 400 metara od kliške tvrđave gradio bi se kaskadni hotel i vile

Klis
Foto: Općina Klis
Parcela od 20.000 kvadrata je pod Općinom Klis i na tom prostoru želimo hotel jer bez hotela destinacije nema – rekao je načelnik Vetma

– Općina Klis odlučila je da neće čekati da investitori pokucaju na naša vrata. Osmislili smo atraktivan projekt i osigurali još atraktivniji teren koji ćemo im ponuditi za ulaganje. U suradnji s arhitektima razvili smo projekt gradnje kaskadnog hotela koji će se uklopiti u okoliš i svojim tlocrtom pratiti izgled naše tvrđave. Ovaj projekt ne samo da će donijeti dodanu vrijednost Klisu i osigurati kapacitete za nove posjetitelje, već će se po njegovu završetku otvoriti najmanje 60 novih radnih mjesta za Klišane. Općina Klis osigurala je kompletnu infrastrukturu za potencijalne investitore u blizini lokacije, a na istoj parceli moguće je izgraditi dodatnih 10 vila uz hotel – najavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma koji je prezentirao idejno rješenje i 3D vizualizacije budućeg hotela koji bi trebao niknuti na parceli veličine 20.000 četvornih metara s koje se pruža pogled od Omiša do Trogira te na splitski arhipelag. Sama parcela nalazi se na 400 metara udaljenosti od Kliške tvrđave.

Kliška tvrđava Ministar Cappelli: Tvrđavu Klis bi ove godine moglo posjetiti rekordnih 100.000 gostiju

Izradom rješenja i vizualizacije zadani su uvjeti gradnje, što je Općinsko vijeće Općine Klis jednoglasno prihvatilo na posljednjoj sjednici održanoj 30. kolovoza.

Razvoj općine i turizma

– Turizam kao dominantna gospodarska grana u Hrvatskoj dogodio se i općini Klis, ali naša je prednost bila u tome što smo u razvoj destinacije krenuli od nule s mogućnošću da prostornim planiranjem i dinamikom razvoja točno utvrdimo što želimo i to vremenski rasporedimo tako da se razvoj općine i turizma ne kosi s razvojem lokalnog stanovništva. To nam je bio ključ jer vidimo da se ne samo u RH nego i u Europi događaju problemi s menadžmentom upravljanja destinacijom pa nagli razvoj turizma “pojede” određena područja. Mi to sebi nismo htjeli dozvoliti – rekao je Vetma.


Općina Klis za mjesec će dana objaviti javni natječaj za prodaju nekretnina za izgradnju hotela i vila po točno preciziranim uvjetima gradnje na ovoj lokaciji.

– Pripremili smo svu dokumentaciju za Agenciju za investicije i konkurentnost i njihov Katalog investicija RH, a razgovaramo s Ministarstvom turizma o ulasku i u njihov Katalog investicija u turizmu. Spremni smo razgovarati sa svim investitorima koji kvalitetno i u skladu s projektom našu viziju mogu pretvoriti u stvarnost. Vjerujemo kako će izgradnja hotela biti dodatni motor razvoja našega kraja te da će od njega koristi imati i privatni iznajmljivači. Posebne pohvale idu našem timu na čelu s Josipom Didovićem koji je uspio razriješiti 15-godišnji spor i napokon dokazati da ta parcela pripada nama te je uknjižiti na našu općinu – zaključio je Vetma.

Općina Klis Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet

I unutarnji bazen

– Parcela od 20.000 kvadrata je u zemljišno-knjižnim izvacima pod Općinom Klis i možemo reći da na tom prostoru želimo hotel jer nema destinacije bez hotela – rekao je Vetma i iznio podatak o povećanju noćenja na području Klisa za 52 posto te povećanju broja posjetitelja kliške tvrđave oko 60 posto, iako je prošla godina bila rekordna. 


– To možemo zahvaliti privatnim inicijativama, brojnim iznajmljivačima koji su se okrenuli tome da svoje nekretnine stave u funkciju turizma ne uništavajući pritom ni sliku Klisa, a posebno onima na području Zagore gdje su mnogi nekoć bili prisiljeni odseliti se u Split i okolne gradove, a danas se vraćaju, grade svoje kuće, obnavljaju ih, stavljaju u funkciju i imaju prihode od njih što je sjajno. Međutim, bez ovakve investicije mi ne možemo govoriti o kvalitetnom razvoju – rekao je Vetma.

Napravili su 3D projekciju budućeg hotela jer su željeli kako bi ta investicija izgledala u prostoru, da ne bi se dogodila šaka u oko u vizuri Klisa.

Podstrana Bogata turistička ponuda za nezaboravan boravak u Podstrani Mali Mediteran pod Perunom

Naselje i općina Klis nastali su podno srednjovjekovne tvrđave koja je bila i kulisa za popularnu seriju “Igra prijestolja”. Dobio je ime po klisuri na kojoj je tvrđava i izgrađena. Samim time, glavna ideja vodilja arhitektonskog ureda Srđane Dugalić bilo je ”razdijeliti” građevinu hotela u više volumena, a svaki kaskadno utopiti u prirodni kosi teren. Ovakva gradnja posjetiteljima će omogućiti vlastite zelene terase za svaku sobu i sklad unutarnjeg prostora s vanjskim prirodnim ljepotama koje ga okružuju. Osim zelenim terasama, volumeni će biti povezani i infinity bazenima koji stvaraju jedinstven doživljaj za sve goste.

Hotel će, uz suteren i garažni dio, imati i četiri kata s ukupnim kapacitetom od 93 sobe i šest apartmana. Svi su smješteni tako da imaju otvoren pogled prema moru i cijelom bazenu Klisa, Solina i Splita. Projektom je predviđen i unutarnji zatvoreni bazen u sklopu prostora za wellness. Uz tri vanjska bazena, moguće je smještati i pojedinačne bazene na terasi sobe, ako investitor to bude želio.

Josip Didović rekao je da će jedan od uvjeta natječaja biti brzina gradnje objekta.

– Nije uobičajena praksa, ali naš posao je štititi ambijent, prostor i stanovnike. Ako možemo naći investitora koji se može uklopiti u naš ambijent. Ako ne, onda ćemo krenuti u nekom drugom smjeru. Natječaj će ići za mjesec, mjesec i pol. Nećemo se žuriti, poduzet ćemo sve da natječaj bude kvalitetno pripremljen – poručio je Vetma.

Klis Dobili na upravljanje svoj kameni simbol i lokomotivu za razvoj Tvrđava nakon 500 godina opet u kliškim rukama