Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis

Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet

Općina Klis
Foto: Općina Klis
Nastavljamo raditi na brojnim projektima za revitalizaciju i obnovu tvrđave Klis – istaknuo je načelnik Jakov Vetma

– Po svemu sudeći možemo kazati kako će 2018. godina biti iznimno uspješna godina za klišku tvrđavu i Klis, jer ostvaren je niz sjajnih rezultata i ciljeva za koje smo se zalagali proteklih pet godina. Zahvaljujući ugovoru s Vladom Republike Hrvatske tvrđavu smo nakon 500 godina vratili u ruke potomaka onih koji su je izgradili i njome branili ove krajeve. Tu sjajnu vijest prati i znatno povećanje posjećenosti naše tvrđave, koja je upravo dobila svoj novi i doista sjajan vizualni identitet, a nastavljamo raditi i na brojnim projektima za revitalizaciju i obnovu tvrđave Klis – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Klis Dobili na upravljanje svoj kameni simbol i lokomotivu za razvoj Tvrđava nakon 500 godina opet u kliškim rukama

Podrijetlo naziva Klis

Kliška tvrđava je u prva četiri mjeseca 2018. godine ostvarila 76 posto više posjeta u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, koja je isto bila vrlo uspješna i tijekom koje je tvrđavu posjetilo ukupno 47.000 posjetitelja. Ta je brojka do samo nekoliko godina unatrag iznosila skromnih 8000 posjetitelja godišnje, no odabirom smjera razvoja turizma koji se u velikoj mjeri temelji na bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini rezultati su bolji iz godine u godinu. Turizam usredotočen na kulturnu baštinu, aktivni odmor i gastronomiju smjer je razvoja koji je općina odabrala, a kliška tvrđava pri tome će i dalje imati ključnu ulogu na korist svih stanovnika općine.

U povodu 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka, ali i brojnih projekata revitalizacije tvrđave i nadolazećih manifestacija u godini kada je Vlada RH predala klišku tvrđavu na korištenje Općini Klis predstavljen je i novi vizualni identitet tvrđave, čiji autor je Ante Filipović Grčić iz šibenskog studija 2fg. Novi vizualni identitet tvrđave Klis temelji na položaju Klisa na strmoj hridi u klancu koji razdvaja Kozjak i Mosor, a koji je i ključ Dalmacije na putu od Jadranske obale do Zagore i obrnuto. U obrazloženju podrijetla naziva Klisa neki etimolozi izvode ga iz grčke riječi kleis, što u prijevodu znači ključ, a sama simbolika klanca i ključa vidljiva je u novom logotipu. Po viđenju umjetnika Kliška tvrđava je ključ, ključno mjesto za ulazak u Salonu, ključar neba, u obrani ključ zemlje...

370. obljetnica oslobođenja

– Svi ovi uspjesi i rezultati ostvareni su u godini u kojoj obilježavamo 370. obljetnicu oslobođenja Klisa i okolnih krajeva od Turaka, pri čemu je naša tvrđava odigrala ključnu ulogu. 2018. godina je i Europska godina kulturne baštine, čemu svakako pridonosimo i brojnim projektima i aktivnostima, stoga sa zadovoljstvom mogu reći kako su naš rad i zalaganje za Klis, bogatiju turističku ponudu i obnovu i očuvanje našeg kulturnog nasljeđa urodili plodom i u tom smjeru nastavit ćemo se razvijati i dalje – zaključio je načelnik Vetma.

Klis razvija strategiju predstavljanja i približavanja svoje junačke povijesti modernim generacijama na njima privlačan i zanimljiv način koristeći se inovativnim tehnološkim rješenjima, ponajprije projektom „Interpretacijskog centra Klis“, koji je sada u završnoj fazi opremanja.

Shift konferencija najveća informatička konferencija Shift u Split dovodi najbolje svjetske programere Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece