Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dobili na upravljanje svoj kameni simbol i lokomotivu za razvoj

Tvrđava nakon 500 godina opet u kliškim rukama

Klis
1/6
Foto: Općina Klis
Ove se godine obilježava i 370. obljetnica oslobođenja ovog važnog povijesnog i kraljevskog grada od turskih osvajača

Kliška tvrđava, simbol otpora u borbi protiv Turaka, konačno je opet – kliška.

Općina Dugopolje Young Living gradi objekt u poslovnoj zoni Podi Najveći svjetski proizvođač eteričnih ulja zaposlit će stotinu ljudi

Odluka na sjednici Vlade

– Nakon 500 godina opet je naša! Bila je naša, kliška, a zatim osmanlijska, mletačka, austrijska, Napoleonova, talijanska, općenarodna, a onda napokon hrvatska i od ove godine opet kliška. Sve to vrijeme zvali su je Kliškom tvrđavom, a formalno-pravno i nije bila. Sada je, zahvaljujući Vladi RH, vraćamo u ruke potomaka onih koji su je izgradili braneći Split, Dalmaciju i hrvatski identitet – kaže Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, zadovoljan što je Vlada RH na sjednici u Splitu donijela odluku o ustupanju kliške tvrđave na korištenje Općini Klis koja sa svojim simbolom ima velike planove na turističkom polju, od kojih je neke već počela ostvarivati.
– Općina Klis diči se svojom prošlosti i otima od zaborava značenje koje ima u hrvatskoj i europskoj povijesti, a istodobno gradi ljepšu i ugodniju budućnost, pritom imajući na umu da je održivi razvoj imperativ te nastojimo spojiti tradiciju i moderno i ostaviti kao naslijeđe budućim generacijama. Tvrđava Klis nije samo naš okamenjeni identitet, ona je razvojni potencijal, lokomotiva razvoja Klisa i cijele općine – pojašnjava Vetma kojeg osobito veseli što se ove godine obilježava 370. obljetnica oslobođenja ovog važnog povijesnog i kraljevskog grada od turskih osvajača.


Klis razvija strategiju predstavljanja i približavanja svoje junačke povijesti modernim generacijama na njima privlačan i zanimljiv način koristeći se inovativnim tehnološkim rješenjima, ponajprije projektom Interpretacijskog centra Klis, koji je sada u završnoj fazi opremanja, a cijela investicija stajala ih je gotovo milijun kuna u čemu im je pomoglo Ministarstvo turizma, ali i brojne manifestacije kojima obogaćuje turističku ponudu i život lokalne zajednice. 
“Kliško kulturno ljeto” u sklopu kojeg je jedan od najatraktivnijih događaja uprizorenje bitke za Klis tzv. uskočki boj, dvodnevni spektakl u kojem sudjeluju povijesne postrojbe i skupine iz Hrvatske i Europe. Priređuje ga povijesna postrojba Kliški uskoci, a ove će se godine održati 27. i 28. srpnja.
Načelnik Vetma s ponosom ističe kako je nekada tvrđava Klis bila ruševna ljepotica s oko 8000 posjetitelja godišnje, a danas je posjećuje 47.000 gostiju. Rade se i pripreme za raspisivanje natječaja za osvjetljavanje tvrđave koja će nakon toga postati i noćna atrakcija.
U tijeku su pripreme kako bi obnovljeni Knežev dvor i oružarnica u suradnji s povijesnom postrojbom Kliški uskoci, koja će upravljati objektom, bio prezentiran turistima. Prikupljaju i dokumentaciju za izgradnju amfiteatra između naselja Klis Kosa i Ozrna, koji će se financirati u sklopu projekata Urbane aglomeracije Split.

Cikloturizam

– Općina Klis će i dalje ulagati znatna sredstva u revitalizaciju svoje bogate kulturne i povijesne baštine, a prije svega u obnovu i osmišljavanje novih sadržaja na tvrđavi, ali i razvijanje aktivnih oblika turizma koji su sve prisutniji kroz cikloturizam, trekking i slobodno penjanje – najavljuje Vetma. Ovo područje obiluje biciklističkim stazama, duge su oko 150 km i sustavno se nadopunjuju.
 Usporedo sa svim ide i projekt revitalizacije i promocije materijalne i nematerijalne baštine zagorskog dijela općine Klis, pogotovo naglasak na jedinstvene i vrlo atraktivne bunare i sakralne objekte.

Trogir Trogir Bilježe porast noćenja za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine