Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
najveća informatička konferencija

Shift u Split dovodi najbolje svjetske programere

Shift konferencija
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pozitivan primjer konferencije je tvrtka Bellabeat koja je 2013. pobijedila kao sudionik, a sad je glavni sponzor

Shift konferencija, najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi, održat će se 31. svibnja i 1. lipnja u splitskom HNK. Shift konferencija u proteklih sedam godina pozicionirala je Hrvatsku, Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split kao nezaobilaznu točku na svjetskoj karti informatičke industrije, a ove će godine okupiti oko 1300 sudionika i 30 predavača iz najjačih informatičkih tvrtki. Splitsko-dalmatinska županija, koja je glavni sponzor Shifta, u skladu sa svojim nastojanjima da postane prva županija u zemlji u IT sektoru, programima informatičke edukacije mladih svesrdno podupire ovu konferenciju.

Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece

Nedostaje mladih stručnjaka

– Prošla je prva godina mandata i među najvažnijim projektima svakako bih istaknuo ICT županiju. Cilj nam je postati prva ICT županija u Hrvatskoj i na tome intenzivno radimo. Znamo da nam nedostaje mladih programera, a radi se o visokoprofitabilnim zanimanjima koja omogućuju našim mladima da ostanu kod kuće. Osim toga, ova konferencija ima i brojne druge prednosti. Naime, više od 1300 sudionika mora negdje prespavati, moraju se koristiti i ostalim sadržajima, a svakako vrijeme mogu iskoristiti i da se upoznaju s ljepotama naše županije i grada – rekao je župan Blaženko Boban.

Osnivač i organizator Shift konferencije Ivan Burazin istaknuo je da se rezultati Shifta već vide jer je konferencija iznjedrila jedne od najuspješnijih startupova. Jedan od njih je i Bellabeat koji je pobijedio na Shift challengeu 2013., a ove su se godine našli u ulozi glavnog sponzora.

Dugogodišnje partnerstvo

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, dodao je kako se ova konferencija može smatrati darom cijeloj IT zajednici jer lokalni programeri imaju priliku doći u dodir sa stručnjacima iz cijelog svijeta. Petra Jakov, potpredsjednica Bellabeata za operativno poslovanje, prisjetila se 2013. godine kada su na Shiftu bili sudionici i kazala kako im je ta konferencija otvorila vrata prema startup svijetu u kojem su se uspješno održali do danas.

– Za nas ova konferencija ima i emotivnu vrijednost i drago nam je kada vidimo u što se Shift razvio, odnosno da je evoluirao od startup događaja do najveće developerske konferencije. Ponosni smo što i dalje možemo biti dio toga događanja, ali u drugoj ulozi.

Nakon otvaranja konferencije održat će se i stručni panel na temu developerske scene u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Podršku konferenciji iskazao je i Tomislav Aljinović, direktor regije Jadran jug Splitske banke OTP Group.

– Iznimno smo ponosni na dugogodišnje partnerstvo sa Shift konferencijom. Splitska banka već tradicionalno podržava projekte koji su generatori ideja, potiču kreativnost i inovativnost te promoviraju poduzetnički duh. Posebno nam je drago kada imamo priliku podržati projekte koji pridonose lokalnom razvoju i jačanju gospodarstva – rekao je Aljinović.

Stižu stručnjaci iz Googlea, Microsofta, Netflixa, Mozille....     

– Dolazak na Shift potvrdili su stručnjaci iz Netflixa, GitHuba, Red Hata, Mozille, Shopifya, Googlea i Microsofta, a na 16 dvosatnih radionica, koje će se održati paralelno s ostatkom programa, sudionici će moći steći i praktična znanja. Osim što nam je konferencija idealna prilika da dopremo do mladih talenata te predstave rješenja ciljanim poslovnim partnerima, ostvareni kontakti na Shiftu otvaraju mnoga vrata i upravo je networking razlog velikog interesa – rekao je Burazin, organizator konferencije.     

Potpisivanje sporazuma županije i deset banaka Potpisan ugovor s 10 banaka o kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva Kamate za poduzetnike od 0,7 do 1,2 posto