Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisan ugovor s 10 banaka o kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva

Kamate za poduzetnike od 0,7 do 1,2 posto

Potpisivanje sporazuma županije i deset banaka
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Županija će subvencionirati dvije trećine kamata. Iz proračuna je osigurano 6,5 mil. kuna, a natječaj će biti otvoren dok se ne potroše sredstva

Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore s deset banaka koje će kreditirati malo i srednje poduzetništvo, a Županija će im subvencionirati gotovo dvije trećine kamata. Visina kredita je od 200.000 do pet milijuna kuna, a ovisno o banci kamate se zahvaljujući subvenciji Županije umjesto 2 posto kreću od 0,7 do 1,2 posto. Rok otplate je 12 godina. Iz proračuna je u tu svrhu osigurano 6,5 milijuna kuna, a natječaj će biti otvoren dok se ne potroše sredstva.

Već sad 20-ak prijavljenih

Riječ je o drugom paketu poticajnih mjera Splitsko-dalmatinske županije čiji je cilj financijski poduprijeti razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta nakon što je prije dva tjedna 
predstavljena mjera programa potpore osnivanja malog gospodarstva.

Konferencija o ruralnom turizmu u Supetru Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella: U Dalmaciji ruralni turizam sudjeluje s dva, a mogao bi sa 70%!

– Za prvu mjeru, za koju je natječaj završio 15. svibnja, imamo prijavljena 102 mlada poduzetnika s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su se kandidirali za nepovratna sredstva. Što se tiče mjere kreditiranje, već sada imamo 20-ak prijavljenih poduzetnika. Ako ovih 6,5 milijuna kuna ne bude dostatno, siguran sam da će nas to prisiliti da u proračunu osiguramo dodatna sredstva. Mislim i da na ovaj način, ovim kreditiranjem, u sinergiji s IT sektorom i ruralnim razvojem naše županije uz dodatnu vrijednost turizma možemo u dogledno vrijeme postati prepoznatljiva županija u svim segmentima našeg razvoja. To je budućnost ove županije, a poglavito ruralnog dijela jer, nažalost, svjedoci smo da mladi ljudi u posljednje vrijeme iseljavaju – rekao je župan Blaženko Boban i najavio da u planu imaju i nove programe za turizam kroz koje će se moći dobiti i do 70.000 kuna nepovratnih sredstava za bazene ili opremanje apartmana, posebno u ruralnim područjima.

Dodao je da se nada da će rezultati ovih mjera biti vidljivi što skorije, a vjerojatno već iduće godine. Iskoristio je priliku i najavio kako od početka iduće godine planiraju osigurati i sredstva kojima će subvencionirati povratak mladih obitelji u ruralna područja i na otoke, a prema sadašnjim procjenama korisnici će moći dobiti između 60 i 100.000 kuna.

Povratak obitelji na otoke

– Moguće je na ovaj način dobiti od 200.000 kuna do 5 milijuna kuna po subvencioniranoj kamati. Riječ je o mjeri koja je u koraku s vremenom, a nadam se da će naše banke također naći interesa kreditirati mjeru vezanu za povratak mladih obitelji. Ove bi mjere trebale otvoriti nova radna mjesta i nove investicijske cikluse – kaže dožupan Ante Šošić i dodaje da se ova mjera odnosi na male i srednje poduzetnike koji čine okosnicu gospodarstva.

Pero Bolotin, direktor Odjela poslovanja sa srednjim i velikim poduzetnicima OTP Splitske banke, rekao je kako su zahvaljujući ovom programu mali i srednji poduzetnici došli na razinu svjetskih cijena kreditiranja.

– Ovo je ono što je trebalo našem gospodarstvu, jer mali i srednji poduzetnici su zamašnjak svakog gospodarstva i njima treba omogućiti da povoljno dođu do sredstava za razvoj svojih poduzetničkih ideja – rekao je Bolotin.

Muzej Sinjske alke Kulturna baština Muzej Sinjske alke jedan od dobitnika nagrade EU

Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split, zaključila je da će svima biti bolje kada banke budu imale više razumijevanja za poduzetnike.

– Puno nam znači sve što Županija radi na pitanju potpora trgovačkim društvima i obrtima, sve ove mjere olakšavaju poslovanje. Što naše banke budu imale više razumijevanja prema gospodarstvu, to će ukupni rezultati biti bolji. Trenutačno traje svojevrsno natjecanje županija oko gospodarski aktivnosti i to je dobro. Nadam se da će Splitsko-dalmatinska županija uskoro dobiti titulu poduzetničke županije – rekla je Friedl.

U Županiji će uskoro predstaviti i treću gospodarsku mjeru, vezanu za jačanje poduzetničkih kompetencija.

Župan Blaženko Boban Međunarodno natjecanje "Battle4Split" Boban: Županija se želi razvijati i u IT sektoru, a ne samo turizmu