Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Energetska tranzicija cresko - lošinjskog arhipelaga

S 2600 sunčanih sati Lošinj je idealan za gradnju svoje fotonaponske elektrane

Mali Lošinj
Foto: Grad Mali Lošinj
U Malom Lošinju ističu kako su započeli sa stvaranjem preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama

Na nedavno održanim Danima čiste energije na Hvaru šest europskih otoka objavilo je svoje programe tranzicije čiste energije čineći tako čvrsti korak ka dekarbonizaciji svojih energetskih sustava sa snažnim naglaskom na angažman građana.

Potpisan ugovor za vrijedan projekt Dograđuje se luka Mrtvaška koja će povezati Mali Lošinj sa susjednim otocima

Dugoročni okvir

Odabrani inicijativom Europske komisije za čistu energiju EU otoka u veljači 2019. godine, Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjsko otočje (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka) su tijekom posljednjih mjeseci svaki razvili svoj put dekarbonizacije prilagođen njihovim individualnim potrebama i mogućnostima.

Kao dio paketa Čista energija za sve Europljane, inicijativa EU-a Čista energija za EU otoke pruža dugoročni okvir za pomoć otocima u stvaranju vlastite održive, jeftine energije. Inicijativa “Čista energija za EU otoke” pokrenuta je u svibnju 2017. godine na Malti, kada je Europska komisija i 14 zemalja EU (Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Portugal, Španjolska i Švedska) potpisalo političku deklaraciju.

S obzirom na to da Lošinj ima u prosjeku godišnje 2600 sunčanih sati, automatizmom se nametnulo korištenje sunčeve energije u svrhu iskorištavanja za električnu energiju ili samo za zagrijavanje vode.

odobreni svi zahtjevi 160 tisuća kuna poticaja za poduzetnike iz Malog Lošinja

– Dosta toga smo već pokrenuli, u svim mjestima i na manjim otocima koji pripadaju Gradu Malom Lošinju postavljeno je 16 pametnih klupa, elektropunionica za automobile u ulici Priko, te elektropunionica za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju. Isto tako, u planu je postavljanje punionica za automobile na području Nerezina i Velog Lošinja – pojašnjava gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Sufinanciranje građana

U Malom Lošinju ističu kako su započeli sa stvaranjem preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama koju razvijaju kroz projekt samoodrživog otoka Unije, te su u suradnji sa Zavodom za prostorno planiranje Primorsko-goranske županije pokrenuli izradu idejnog projekta sve do lokacijske dozvole za fotonaponsku elektranu u Ustrinama.

Grad Kutina Novi vlasnik Kutina za 14 milijuna kuna prodala odmaralište na Malom Lošinju

– Radimo na razvoju širokopojasne infrastrukture, pametnom upravljanju vodoopskrbom i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, sufinanciramo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanima, potičemo ih da ugrađuju solare na vlastite obiteljske kuće, sufinanciramo kamate za energetsku obnovu višestambenih zgrada – završava gradonačelnica Kučić.