Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Gradsko društvo Crvenog križa

S deset darivatelja na stotinu stanovnika drugi u Hrvatskoj

Foto: Crveni križ
Godišnje se organizira stotinjak akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica prošle je godine prikupilo 5751 dozu krvi, što je 10,09 darivanja na stotinu stanovnika. Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, Koprivnica je druga u Hrvatskoj po broju doza krvi na stotinu stanovnika, dok je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije prvo u državi sa 6,99 davanja na stotinu stanovnika.

BIOGRAD NA MORU Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

U cijeloj Hrvatskoj prikupljena je 195.641 doza krvi, od čega 156.574 u organizaciji društava Crvenog križa, što je, napominju, 894 doze krvi više od predviđenog plana za cijelu godinu. Preostali dio dragocjene tekućine prikupljen je u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u prošloj godini organizirane su 94 akcije dobrovoljnog darivanja krvi na koje su se odazvala 6742 stanovnika.

Nešto manje od tisuću njih nije moglo dati krv. Čak 81 posto darivatelja su muškarci. Prema dobnoj strukturi trećina darivatelja u dobi je između 18 i 30 godina, 47 posto od 31 do 50 godina i 25 posto od 51 do 70 godina. Koprivnički Crveni križ uz sam grad pokriva i područje jedanaest općina. – Ovi su rezultati pokazatelji nesebičnosti i humanosti dobrovoljnih darivatelja krvi, brojnih aktivista i volontera, koji svi zajedno čine veliki i neraskidivi lanac dobrote, a svojim činom spašavaju živote bližnjima, ali i nepoznatim osobama – kažu u koprivničkom Crvenom križu nakon zbrajanja rezultata.

u koprivnici Dodijeljene nagrade Zlatni vol za najvolontere