Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Sastanak u Šibensko-kninskoj županiji

S izaslanstvom iz zemalja Magreba o ugroženosti obalnog područja

obala
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
ugroženosti obalnog područja klimatskim promjenama te provedbi Obalnog plana za zaštitu obalnih područja, s ciljem zajedničkog djelovanja na pravodobnoj prevenciji od problema podizanja mora i pratećim projektima.

Župan Goran Pauk i pročelnica za zaštitu okoliša Sanja Slavica Matešić su s članovima izaslanstva iz zemalja Magreba razgovarali o ugroženosti obalnog područja klimatskim promjenama te provedbi Obalnog plana za zaštitu obalnih područja, s ciljem zajedničkog djelovanja na pravodobnoj prevenciji od problema podizanja mora i pratećim projektima.

Na sastanku su bili direktorica državne agencije za upravljanje i zaštitu obale iz Tunisa, te predstavnik iste takve agencije iz Maroka, kao i više delegata i parlamentaraca koji su povezani s radom u institucijama za zaštitu i očuvanje prirode, a koji su ujedno povezani i s Međunarodnom institucijom za upravljanje obalnim područjima (ICZM).

Obalni plan za zaštitu obalnih područja nastao je zajedničkim naporima institucija unutar Šibensko-kninske županije, kao i brojnih drugih hrvatskih institucija i organizacija koje se bave problemima negativnog utjecaja klimatskih promjena, a koje su zadnjih godina sve više uočljive. Dokument je izrađen u okviru projekta "Integracija klimatske varijabilnosti i promjena u nacionalnoj strategiji za primjenu Protokola o integralnom upravljanu obalnim područjem na Mediteranu", a izradilo ga je svega nekoliko regija, između ostalih i Šibensko-kninska županija, kao jedina dosad u Hrvatskoj.

Na sastanku se raspravljalo o problemima podizanja razine mora i pravodobne prevencije u područjima ugroženih ovom pojavom, zatim problemima pada vodostaja krških rijeka poput Krke, Zrmanje i Cetine koje sve izviru u rubnim područjima ove županije, a ključne su za opskrbu vodom kako te, tako i Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Istaknuti su i problemi divlje gradnje u priobalnim područjima, koja je u zadnjih 40-ak godina bitno promijenila i narušila idilične vizure mediteranskih krajolika.

Prisutni predstavnici stranih zemalja, koje također imaju iste ili slične probleme na svojim dijelovima mediteranskog priobalja, bili su izrazito zainteresirani i iznenađeni pozitivnim naporima Šibensko-kninske županije da ovim projektom radi na prevenciji i zaštiti svoje prirode od klimatskih nepogoda, kao i od negativnog djelovanja ljudskog faktora. Složili su se kako je zajednička suradnja mediteranskih zemalja nužna za uspješnu provedbu projekata, te se u budućnosti nadaju uspješnom zajedničkom djelovanju.