Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 171 pregleda
Završena žetva

Sa 8,8 tona po hektaru, rekordni prinosi pšenice na oranicama Belja

Žetva, Belje
Foto: Belje
Najviši su to prinosi u povijesti naše kompanije koja ima tradiciju dužu od 300 godina i najbolja su nagrada za cjelogodišnji trud i rad na našim oranicama – kazao je Krešimir Grgić, direktor ratarstva u Belju

Rekordne prinose pšenice zabilježila je ove sezone tvrtka Belje. Riječ je o prinosu od 8,8 tona po hektru, što je sedam posto više nego lani.

- Najviši su to prinosi u povijesti naše kompanije koja ima tradiciju dužu od 300 godina i najbolja su nagrada za cjelogodišnji trud i rad na našim oranicama – kazao je Krešimir Grgić, direktor ratarstva u Belju. Okončana je proteklog vikenda, naime, žetva ječma i pšenice na ukupno 5057 hektara oranica Belja. Od toga, pšenica je bila zasijana na 3069, a ječam na 1988 hektara. Žetva pšenice trajala je tri tjedna.

- Izuzetno smo zadovoljni i dinamikom žetve za koju su zaslužne sve kolege i vrhunska poljoprivredna mehanizacija kojom Belje raspolaže, prvenstveno kombajni Class Lexion i Annaburger prikolice kojima smo značajno povećali učinke u žetvi. Najbolji pokazatelj ovogodišnjeg uspjeha je usporedba s dostupnim podacima o europskom i hrvatskom prosjeku koji iznose oko 6 tona po hektaru – rezimira Grgić.

Iznimno je na plodnoj baranjskoj ravnici rodio i ječam, i to nemalenih osam tona po hektru. Belje obrađuje, inače, ukupno 20.000 hektara oranica, a ratarska proizvodnja početak je, ističu u tvrtki, lanca sljedivosti na koji se nadovezuje vlastita Tvornica stočne hrane, 25 farmi te prehrambena industrija Belja koji čine zaokružen proces proizvodnje Od polja do stola.