Izbornik
Naslovnica Županije
PROJEKT „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin“

Sagradit će se 124 km kanalizacijske i 64 km vodoopskrbne mreže

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Bit će sagrađeno 15 hidrofornih stanica i 15 vodospremnika, 32 crpne stanice te produžetak ispusta od 4,2 km od Sobreča prema Bračkom kanalu

Započeli su radovi na 1,8 milijardi kuna vrijednom projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin“ koji se sufinancira sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova.

PROGRAM POTPORA Do 30.000 kuna bespovratne potpore za gospodarstvenike na potresom pogođenom području

Na svečanosti kojom je obilježen početak radova u Srinjinama bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta i ostali uzvanici. Župan Boban naglasio je da je riječ o najznačajnijem projektu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz rješavanje prometne infrastrukture.

Rješenje problema

– Nadam se da se s natječajnom dokumentacijom neće otezati i da neće biti previše prigovora te da ćemo što prije imati izvođače kako bismo do kraja 2023. maksimalno iskoristili ta bespovratna sredstva Europske unije. Gradnjom vodno-komunalne infrastrukture i rješavanjem prometne infrastrukture na ovom području, Splitsko-dalmatinska županija bit će kao Provansa – poručio je Boban.

Gradonačelnik Splita istaknuo je važnost gradnje kvalitetne vodovodne i kanalizacijske mreže za sve građane tog područja. Ravnatelj Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta rekao je da će projektom aglomeracijom Split - Solin, koja obuhvaća i općine Podstranu, Klis i Dugopolje, biti riješen višedesetljetni problem odvodnje i vodoopskrbe na tom području.

Već 4. generacija završila edukacije Unity i Blender kao prvi korak za ulaz u gaming industriju i osnivanje vlastitih tvrtki

– Ukupno će biti sagrađeno 124 kilometra kanalizacijske mreže, što je 95 posto priključenosti na odvodnju, te 64 kilometra vodoopskrbne mreže, a  stopu priključka na nju iznosit će 99 posto. Također će biti sagrađeno 15 hidrofornih stanica i 15 vodospremnika, 32  crpne stanice te produžetak ispusta od 4,2 kilometra od Stobreča prema Bračkom kanalu i dograđen prečistač drugog stupnja, a na Stupama ćemo zadovoljiti obveze koje smo preuzeli od Europske unije – iznio je podatke Šuta.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je da će uskoro biti raspisan natječaj za nabavu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Split - Solin. Ministar Ćorić istaknuo je kako se na području cijele Hrvatske ulaže 25 milijardi kuna, što će aktivirati hrvatsku građevinsku operativu, modernizirati brojne gradove, općine i naselja te omogućiti druge investicije na svim tim područjima.

– Danas ovdje u Srinjinama ostvarujemo ciljeve koje su možda mnogi prije nas davno trebali ostvariti, ali bolje ikad nego nikad – poručio je Ćorić.

Uvjeti za 21. stoljeće

Predsjednik Mjesnog odbora Srinjine, Toni Čović, rekao je kako je ovo povijesni dan za njegovo mjesto.

Ušteda energije veća od 50% Uspješno realizirana 54 projekta energetske učinkovitosti

– Otkako su se mnogi Srinjani počeli baviti turizmom, broj kućanstava u našem mjestu stalno raste. Zato je konačno rješavanje kanalizacijskog sustava i poboljšanje sustava vodoopskrbe, kao i gradnju i popravljanje ostale infrastrukture  1400 stanovnika Srinjina dočekalo s oduševljenjem. Mi iz Mjesnog odbora smo od početka planiranja i projektiranja uključeni u sve te smo redovito izvješćivali mještane koji su dugo s nevjericom slušali kako je ovaj dan i početak radova blizu. Danas, kada vide strojeve na terenu i okupljenu političku elitu, konačno mogu odahnuti jer ćemo za dvije-tri godine i mi imati uvjete za život dostojne čovjeka u 21. stoljeću – rekao je Toni Čović.