Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U županiji se povećava broj trgovačkih društva i obrta

Sajmom obilježen prvi rođendan Gospodarskog centra OBŽ-a

storyeditor/2024-03-15/PXL_150324_111695717.jpg
1/2
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL SAJAM predstavlja i podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani Osječko-baranjske županije u kojoj se obrađuje 212.000 hektara najkvalitetnijih oranica, uzgaja stotine tisuća grla stoke i njeguje tisuće hektara voćnjaka i vinograda
Na trodnevnom sajmu, proljetnom i obrtničkom, okupilo se 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija te BiH, Slovenije i Srbije, a otvorio ga je premijer Plenković

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije proteklog je vikenda održan jubilarni 30. proljetni i 24. obrtnički sajam Osječko-baranjske županije. Ujedno je obilježena prva godišnjica rada Gospodarskog centra koji u svega devet mjeseci prošle godine ugostio dvadesetak domaćih i međunarodnih sajamskih priredbi, konferencija, manifestacija i kongresa.

Proljetni i obrtnički sajam predstavlja i podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani ove županije.

Vidljivi rezultati

– Obradom 212.000 hektara najkvalitetnijih oranica, uzgojem stotina tisuća grla stoke, kao i njegom tisuća hektara voćnjaka i vinograda poljoprivrednici Osječko-baranjske županije mogu prehraniti cijelu Hrvatsku – istaknuo je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

– Mi to možemo, želimo i trebamo, no da bismo to u cijelosti ostvarili potrebna nam je kvalitetna infrastruktura i organizacija, a upravo to je i smjer i cilj aktivnosti koje naša županijska uprava u suradnji s Vladom RH poduzima u zadnjih 7 godina. Konkretni rezultati tih aktivnosti već su vidljivi. Osim Gospodarskog centra, sagradili smo i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji je odmah popunio 94 posto skladišnih kapaciteta. Ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, osobito ruralnih područja, među prioritetima je i kroz naše programe u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi, razvoju turizma i drugim djelatnostima. Provodimo trideset različitih projekata poticanja poduzetništva – istaknuo je Lukić.

SAJAM predstavlja i podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani Osječko-baranjske županije u kojoj se obrađuje 212.000 hektara najkvalitetnijih oranica, uzgaja stotine tisuća grla stoke i njeguje tisuće hektara voćnjaka i vinograda
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL SAJAM predstavlja i podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani Osječko-baranjske županije u kojoj se obrađuje 212.000 hektara najkvalitetnijih oranica, uzgaja stotine tisuća grla stoke i njeguje tisuće hektara voćnjaka i vinograda

Na trodnevnom sajmu okupilo se 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija te BiH, Slovenije i Srbije.

– Jubilarni sajam dočekujemo s nikad boljim gospodarskim pokazateljima, bilježimo najveću zaposlenost u posljednjih 15 godina, uskoro se otvara najveća investicija na području Osijeka, tvrtka Jabil generirat će 1500 novih radnih mjesta. Krećemo i u proširenje naše zone Nemetin za što nam je Vlada RH darovala novih 36 hektara zemljišta na čemu ovom prilikom zahvaljujem – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Rast prihoda i izvoza

– Mislim da možemo biti zadovoljni smjerom razvoja Osječko-baranjske županije. Uz niz naših strateški važnih projekata koje smo realizirali proteklih godina, puno je projekta Vlade RH na ovom području kojima smo zajednički osnažili gospodarstvo istoka Hrvatske. I Ministarstvo obrane razmišlja o Osječko-baranjskoj županiji, 2026. godine vraćamo pobjedničku Hrvatsku vojsku u vojarnu u Belom Manastiru, što je jedna od najboljih gospodarskih i demografskih potpora Osječko-baranjskoj županiji – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

U gospodarstvu Osječko-baranjske županije bilježi se kontinuiran rast prihoda i izvoza, povećava se broj trgovačkih društva i obrta, raste zaposlenost, a nizom županijskih potpora osnažuje se gospodarska aktivnost.

– Mi smo u proteklih osam godina nastojali osigurati dva pravca djelovanja, prvi je bio ostvariti sve strateške ciljeve koje smo si sami zacrtali, a drugi u skladu s time odgovoriti na sve izazove koji su se našli pred Hrvatskom. Naši se rezultati u konačnici vide i u tome što u Osječko-baranjskoj županiji nema grada u kojem nije bilo velikih investicija, osobito kada govorimo o prometnoj infrastrukturi, vodno-komunalnim ulaganjima i drugim strateški važnim projektima. Naš gospodarski rast prošle godine od 2,8 posto je u globalnim gospodarskim okolnostima više od 5 puta veći od prosječnog rasta na europskoj razini – rekao je premijer Andrej Plenković koji je i otvorio sajam.

storyeditor/2024-03-14/IMG-20240309-WA0009.jpg Topli obrok za umirovljenike s najnižim primanjima Osječke umirovljenice s gradonačelnikom proslavile Dan žena storyeditor/2024-03-17/Djeca_2.jpg U akciju se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Isplaćene naknade za novorođenčad iz Vinkovaca storyeditor/2024-03-18/VJ_foto__3_.jpg Uskoro natječaj Gradi se rotor u Starogradskoj ulici u Koprivnici zbog čestih nesreća