Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 41 pregleda
Velike uštede

Samoborske ulice i prometnice zasjat će novim sustavom LED rasvjete

LED rasvjeta
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U prvoj fazi mijenja se 1170 svjetiljki. To će ulaganje kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun

Samoborske ulice i prometnice već će ovog tjedna zasjati novim, učinkovitim sustavom LED javne rasvjete, najavio je u utorak ured samoborskoga gradonačelnika Kreše Beljaka.

Kroz nekoliko faza zamijenit će se sve svjetiljke na samoborskom području, kojih ima preko 8000, a u prvoj fazi mijenja se 1170 svjetiljki. To će ulaganje kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun, ističe se u priopćenju.

Radove na postavljanju novih rasvjetnih tijela izvode djelatnici samoborskog Komunalca, a novi sustav javne rasvjete omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom, dodaje se.

Osim toga, Samobor je među prvima uložio u tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta. Tu je i punionica za električna vozila, a koristi se i GIS sustav i platforma E-ceste koji će se i dalje razvijati.