Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila vrijedne ugovore

Šaranskim ribnjacima 4 milijuna kuna državne potpore zbog šteta

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Poljoprivrednici s područja Županije do sada su povukli 800 milijuna kuna potpora, a ugovoreno je više od milijardu kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je otvorila novosagrađeni vrtić u Velikom Trojstvu sufinanciran iz programa Ruralnog razvoja vrijedan 7,2 milijuna kuna. Vrtić je započeo s radom u travnju ove godine i  u njega je upisano više od pedeset mališana.

Javno priznanje

Bio je to zajednički projekt putem kojeg se i dogradila Osnovna škola u Velikom Trojstvu, pa je tako ukupno u školu i vrtić uloženo više od 14 milijuna kuna. Za veliku podršku općinskim projektima te dobru suradnju, ministrica Vučković primila je i Povelju 
počasne građanke općine Veliko Trojstvo.

 – Zahvaljujem na ovom priznanju. Teško mi je o tome govoriti, jer ne mislim da je ono vezano isključivo za posao i dužnost koju nastojim obavljati sa svojim timom savjesno. I dalje ćemo nastojati svoj posao obavljati savjesno i ispunjavati izazovne ciljeve  koji su nam dani, a prije svega jačati naše poljoprivrednike, kao i hrvatski lanac opskrbe hranom – naglasila je ministrica Marija  Vučković i izrazila želju da u bilo kojoj životnoj situaciji ili ulozi uvijek ostanu u prijateljskim odnosima.

Uz ministricu Vučković, javna priznanja u vidu Plakete Općine Veliko Trojstvo primili su i Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije i Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora.

Početna konferencija EU projekta Medicinske škole Bjelovar Župan Marušić: Nastavit ćemo i privesti kraju sve dobre projekte

Ministrica Vučković je tijekom posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u društvu župana Marka Marušića uručila ugovore vrijedne više od 4 milijuna kuna za štete nastale od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima. Tako je gotovo 2,7 milijuna kuna dobilo Ribnjačarstvo Končanica, iznos oko milijun kuna dobili su Ribnjak 1961, Ribnjak Štefanje te Poljodar tim, dok je pola milijuna kuna potpora dobilo PP Orahovica-ribnjaci Narta.

– Ovdje je riječ je o prvoj notificiranoj državnoj potpori za sektor ribarstva, nastaloj zbog činjenice da naši uzgajivači, odnosno ribnjaci trpe znatne štete. Ribnjaci za koje dodjeljujemo potpore u pravilu se nalaze na području Natura 2000 te su preuzeli ulogu močvarnih staništa. Također, oni imaju posebnu važnost i u pridonošenju zelenoj arhitekturi i očuvanju bioraznolikosti okoliša – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dodala kako su vrijedni poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iz mjera Ruralnog razvoja već povukli preko 800 milijuna kuna, a ugovoreno je više od milijardu kuna.

Radna mjesta i razvoj 

Župan Marko Marušić zahvalio je ministrici Vučković na dolasku, rekavši kako je ministrica prvi put u zgradi županije.

– Iznos potpora je četiri milijuna kuna. Kao što su uzgajivači rekli, ove potpore ne samo da su bitne za očuvanja radnih mjesta već i razvoj ribnjačarstva. Veseli me ova dobra suradnja s Ministarstvom poljoprivrede. Mi smo se dotaknuli nekoliko tema, s obzirom na to da je naša županija poljoprivredni kraj, a tema razgovora bio je i Bjelovarski sajam. Osim toga, jedan prelijepi dio radnog posjeta ministrice bilo je otvorenje vrtića u Velikom Trojstvu. Zadovoljstvo mi je biti ovdje, jer kad vidim ovu mladost i ovu dječicu, onda svi problemi s kojima se borimo postanu mali. Čestitam i dosadašnjem načelniku i sadašnjem načelniku sa suradnicima na svemu što rade za općinu Veliko Trojstvo – rekao je župan Marko Marušić.