Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 319 pregleda
Zoran Kovačević, načelnik Koške bez protukandidata

'Sedmi mi je mandat pravi izazov jer EU fondovi otvaraju brojne mogućnosti'

Zoran Kovačević, načelnik općine Koška
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Snage imam, apsolutno! Započeli smo programe koje želimo nastaviti, poput izgradnje pročistača, sekundarne kanalizacije, LED rasvete. Izazov su nam EU fondovi koji nude brojne mogućnosti. U najboljim sam godinama! – smješka se Kovačević

Zoran Kovačević, "veteran" na čelu Općine Koška, koju vodi još od 1993., i sam se, kaže, iznenadio kada je shvatio da je ovoga svibnja jedini kandidat za načelnika. Glatko će, tako, do svog sedmog načelničkog mandata.

- Da, i mene je to čudilo jer sam uvijek imao tri, četiri protukandidata. Postoje još dvije liste za općinsko vijeće, osim moje. U razgovorima s drugim strankama dobio sam dojam da su zapravo zadovoljni kako vodimo Općinu – započinje Kovačević, član HDZ-a. Uz HDZ-ovu listu, za vijeće se bore i kandidati HDSSB-a te koalicija HNS-HSS-HSU.

Zoranu Kovačeviću 51 je godina, što znači da je na čelu Koške praktički pola svoga života. On je, inače, i predsjednik osječkog HGK, gdje mu je počeo nedavno šesti mandat.

- Snage imam, apsolutno! Započeli smo programe koje želimo nastaviti, poput izgradnje pročistača, sekundarne kanalizacije, LED rasvete. Izazov su nam EU fondovi koji nude brojne mogućnosti. U najboljim sam godinama! – smješka se naš sugovornik.

Proračun je Općine Koška 11 milijuna kuna, a broje oko 4000 stanovnika. Kupili su jesenas udžbenike, bilježnice pa čak i olovke za sve osnovnoškolce. Besplatan je i vrtić.

Fokusirali se na djecu i mlade obitelji

– Milijun kuna stajalo nas je 350 kompleta udžbenika i vrtić za 35 djece. Nije to neki veliki novac, samo treba više hrabrosti – stav je načelnika Zorana Kovačevića.

Na račune deset studenata, nadalje, sjeda 600 kuna mjesečne stipendije. Za prvu i drugu bebu roditeljima se isplaćuje 1500 kuna naknade, a za treću i svaku sljedeću 3000 kuna. Svjesni su, naime, da su “staračka općina” pa su se fokusirali na djecu i mlade obitelji.

Ta općina s deset naselja nikada se u 24 godine postojanja nije ni lipe zadužila. Usmjerili su se, rezimiraju, na polagan razvoj, a on im je u konačnici donio stabilan i likvidan proračun. Recept im i nije, kažu, nikakvo čudo. Primjerice, dok se u njihovoj okolici vode pravi ratovi zbog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, oni su taj problem riješili među prvima u državi, još 2003. Radilo se o više od 3000 hektara. Osigurava im to nemalenih milijun i pol do dva milijuna kuna. Posljedično, velik je i broj OPG-ova, od kojih žive brojni mještani.