Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 1307 pregleda
Porez na korištenje javnih površina

Seljaci prijete: Blokirat ćemo cestu traktorima zbog novih nameta

Ivan Anušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Rekao sam načelniku Zlatku Pinjuhu da je taj porez udar na poljoprivrednike. Obećao ga je povući, no kažu mi da to nije učinio', kaže Ivan Anušić

Ne odustane li načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh od, kako kažu, “svojih nameta”, seljaci iz te baranjske općine prijete blokadom cesta.

Taj su ultimatum izrekli i jučer na zatvorenom sastanku s Ivanom Anušićem, čelnikom osječko-baranjskog HDZ-a, stranke kojoj i Pinjuh pripada.

– Izaći ćemo traktorima na ulicu, ali ne samo mi Čeminčani, obećali su nas poduprijeti i kolege iz cijele Baranje, Vukovara, Donjeg Miholjca – poručuje poljoprivrednik Petar Pranjić. Nada se, dodaje, kako do toga ipak neće doći.

Velika komunalna naknada

Lavinu nezadovoljstva, podsjetimo, pokrenula je odluka općinske vlasti o uvođenju poreza za korištenje javnih površina, ali i povećanje komunalne naknade. Seljaci su se digli na noge, no obećali su jučer na sastanku da će se strpjeti još do subote.

– Još sam prije razgovarao s načelnikom i rekao mu kako odluku o tom porezu smatram kontradiktornom i udarom na poljoprivrednike te da može dovesti od lančane reakcije po cijeloj Hrvatskoj. Obećao ju je povući, no kažu mi da to nije učinio pa ću ponovno razgovarati s njim – otkriva Anušić.

Na 140 hektara zemlje Pranjić uzgaja pšenicu, kukuruz, soju. Platit će, računa nam, oko 42.000 kuna komunalne naknade za svoje imanje.

– Deset je to puta više nego u susjednoj Dardi! – ogorčen je on.

Za manji traktor vlasnici će, tvrdi on nadalje, “platiti 1200 kuna novog poreza, dok tehnički pregled i osiguranje, pri isteku registracije, stoje 700 kuna”.

Načelnik ne odustaje

Načelnik Pinjuh prozivke ne želi komentirati.

– Korigirali smo odluku o porezu za korištenje javnih površina, u smislu da smo pozvali mještane da prijave vozila i strojeve pa ćemo naknadno donijeti odluku o iznosu. No ostaje na snazi – kaže Pinjuh koji želi u utrku za novi načelnički mandat