Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Neobičan festival u Belici

Selo koje je proslavio kalamper

U Belici se se na jednom četvornom kilometru proizvede 1608 tona krumpira
1/9
Foto: Međimurska županija
Do kraja ove godine očekuje se markica s imenom brenda pod kojim će se pakirati naš krumpir. Ovime, ujedno, proglašavam službeni početak ovogodišnje sezone zbiranja krumpira - rekao je Taradi

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 125.000 tona krumpira, a čak 70 posto, oko 85.000 tona, ubere se u Međimurskoj županiji.

- Od toga se u Belici koja ima površinu 28 četvornih kilometara proizvede gotovo 45.000 tona, što znači da se na jednom četvornom kilometru proizvede 1608 tona krumpira, što je vjerojatno jedinstveni slučaj u svijetu. Podržavamo sve napore kako bi proizvodnja opstala i proizvođači imali lakše i kvalitetnije uvjete plasmana na tržište - rekao je međimurski župan Matija Posavec na Festivalu krumpira u Belici koji je organizirala Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na čelu s Damirom Mesarićem.

Matija Posavec Zadovoljni lovci Riješen problem naplate šteta od naleta vozila na divljač

Načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi govorio je o završnoj fazi projekta geografske zaštite i brendiranja međimurskog kalampera.

- Do kraja ove godine očekuje se markica s imenom brenda pod kojim će se pakirati naš krumpir. Ovime, ujedno, proglašavam službeni početak ovogodišnje sezone zbiranja krumpira - rekao je Taradi.

Na festivalu je bio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Na natjecanju u pripremi najboljeg jela od krumpira nagrada je pripala Udruzi žena Belica, dok je za sve posjetitelje pripremljeno više od 600 porcija gulaša.

Bolnica Čakovec Zdravstvo Do kraja godine u bolnicu stiže MR uređaj