U Hrvatskoj se godišnje proizvede 125.000 tona krumpira, a čak 70 posto, oko 85.000 tona, ubere se u Međimurskoj županiji.
- Od toga se u Belici koja ima površinu 28 četvornih kilometara proizvede gotovo 45.000 tona, što znači da se na jednom četvornom kilometru proizvede 1608 tona krumpira, što je vjerojatno jedinstveni slučaj u svijetu. Podržavamo sve napore kako bi proizvodnja opstala i proizvođači imali lakše i kvalitetnije uvjete plasmana na tržište - rekao je međimurski župan Matija Posavec na Festivalu krumpira u Belici koji je organizirala Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na čelu s Damirom Mesarićem.
Načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi govorio je o završnoj fazi projekta geografske zaštite i brendiranja međimurskog kalampera.
- Do kraja ove godine očekuje se markica s imenom brenda pod kojim će se pakirati naš krumpir. Ovime, ujedno, proglašavam službeni početak ovogodišnje sezone zbiranja krumpira - rekao je Taradi.
Na festivalu je bio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Na natjecanju u pripremi najboljeg jela od krumpira nagrada je pripala Udruzi žena Belica, dok je za sve posjetitelje pripremljeno više od 600 porcija gulaša.