Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 1158 pregleda
Heroji u borbi s vatrom koja je harala Dalmacijom

Šest dana pakla: 'Svi smo se vratili živi i to je najvažnije'

vatrogasci iz Virovitičko-podravske županije
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Vatrogasci s područja Virovitičko-podravske županije, njih 19, zajedno s kolegama iz Bjelovarsko-bilogorske i Brodsko-posavske županije, branili su okolicu Drniša

Otišli su u ponedjeljak, vratili se u subotu. Pod dojmovima su, još teško slažu rečenice, a tih šest dana pakla je u njima. I zato će teško spomenuti da je dio terena oko njih bio miniran, a vatra, tu nadohvat. Evakuirali su ljude iz kuća, spašavali im imovinu, kuće. Uz kanadere su uspjeli, bez njih, priznaju, teško.

– Prvu noć, stigli smo 'u mrak'. Dva sata iza ponoći i odmah su nas uputili u brdo Promina iznad Drniša u staru borovu šumu. S nama su bili naše kolege iz Bjelovarsko-bilogorske i Brodsko-posavske županije. Tada smo spašavali kuće, da vatra ne dođe do njih. No, kada je postalo kritično, evakuirali smo stanovnike. U jednom trenutku je vatra nošena burom, opasno zaprijetila kućama. No, spasili smo i njih i njihove kuće i zaustavili požar – kazao je Tomislav Uher iz JVP Slatina, piše Virovitičko-podravska županija.

I Danijel Teri iz DVD-a Gradina, već je prijašnjih godina bio na terenu.

– Težak teren. Kamenit, brdovit, nepristupačan. S naprtnjačom na leđima. Svi smo se vratili živi i to je najvažnije, ako opet bude trebalo, ići ću. To je naša zemlja i ako je ugrožena, treba je spašavati – zaključio je Danijel Teri.

Zadnjeg dana, primio ih je gradonačelnik Drniša Josip Begonja i zahvalio kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na dočeku.