Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Vježba spašavanja

Šest vatrogasaca iz vatrenog obruča u Kopačkom ritu izvlačio helikopter

Vježba spašavanja u Kopačkom ritu
1/11
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Naglasak je na provjeri koordinacije upravljanja vatrogasnim snagama i planova uzbunjivanja – kažu organizatori

Požar je buktio u Kopačkom ritu. Brzo se širio nošen vjetrom brzine deset kilometara na sat. Vatrogasci brane sela Bilje i Kopačevo.

Posao im otežavaju noć i minska polja. Nebo nad Baranjom stoga nadlijeće protupožarni zrakoplov, izbacuje vodu na frontu požara te priprema prostor za desantiranje vatrogasaca. Samo je to, na sreću, zamišljeni scenarij velike vježbe spašavanja prikazane u četvrtak u Baranji.

Požar je, po tom scenariju, buknuo nakon sudara dvaju automobila.

U akciji gašenja šest je vatrogasaca ostalo u vatrenom obruču, a po njih se zaputio helikopter MORH-a, koji ih je izvlačio tehnikom “grozda”. Borba s vatrom trajat će, po tome, danima pa su civilna zaštita i Crveni križ postavili kamp i potrebnu opremu za čak stotinu ljudi.

– Naglasak je na provjeri koordinacije upravljanja vatrogasnim snagama, zatim provjeri planova uzbunjivanja, kao i uspostavi jedinstvenog sustava zapovijedanja kroz zajedničko zapovjedništvo – navode organizatori.

Uvježbavao se, tako, i zapovjedni kadar za vođenje složene intervencije gašenja požara te traganja i spašavanja. Atraktivnu vježbu odradili su pripadnici DUZS-a, MORH-a, MUP-a, vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, HCK i Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.