Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Pomlađivanje voznog parka

Šest vozila za hitnu službu, župan najavio kupnju još devet do kraja godine

Hitna Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
Županija je izdvojila gotovo dva milijuna kuna za šest novih vozila za hitnu službu, a njihova je nabava bila ugovorena još lani

Kako bi još više poboljšali intervencije i njegu pacijenata, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je šest novih vozila. Za tu je namjenu Županija izdvojila 1,9 milijuna kuna čija je nabava bila ugovorena još lani. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Dugom Selu prošlog tjedna župan Stjepan Kožić.

otpad Borba za bolji okoliš ne odvija se samo na nacionalnoj razini Prioritet županije: udrugama koje štite okoliš podijelit će 250.000 kuna

– Svako novo vozilo znak je još višeg standarda i dostupnosti hitne medicinske pomoći, a time i sigurnosti svih žitelja Zagrebačke županije – rekao je župan Kožić, dodavši kako stručnom i kvalitetnom kadru Zavoda treba osigurati sve potrebne resurse kako bismo mogli izvršavati svoju osnovnu zadaću, intervenirati u najkraćem mogućem roku.

Nove nabave

Kožić je istaknuo kako je od 2014. do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednosti od oko 12 milijuna kuna. Župan je već najavio i nove nabave koje će se zaključiti do kraja godine.

– S obzirom na to da nemamo bolnicu na svojem području, vozila hitne medicinske pomoći naša su “putujuća bolnica” u kojoj se često spašavaju ljudski životi i zato na njima ne smijemo štedjeti. Naše timove nastavit ćemo kontinuirano opremati, a u ovoj godini kupit ćemo još devet novih vozila – najavljuje on.

bebe jednokratna novčana pomoć Za svako novorođeno dijete u županiji 1000 kuna

Vozni park od 70 vozila

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik pojašnjava da trenutačno njihov vozni park broji 70-ak vozila.

– Taj broj nam odgovara, no od njega je važnije to koliko su vozila stara. Najnovija vozila upotrebljavaju se za hitnu pomoć, a ona starija koriste se za sanitetski prijevoz. Ako se nastavi ovaj trend pomlađivanja voznog parka, bit ćemo zadovoljni. Jer dio vozila otpisujemo, a događaju se i sudari – pojasnio je njihovu namjenu ravnatelj.

Dodaje kako ne vjeruje da bi opća bolnica posebno puno pomogla stanovnicima županije.

– S obzirom na geografski položaj i povezanost sa zagrebačkim bolnicama, ne znam koliko bi nam pomogla, a jako bi ovisilo gdje bi se gradila – pojašnjava Gajnik i dodaje da najveći problem djelatnicima hitne medicinske službe stvara oko 70 posto posla koji otpada na nehitna stanja. Sve ćemo pacijente obraditi, dodaje on, ali morali bi se znati prioriteti.

Tvornica solarnih panela u Općini Bistra Otvaranje novih radnih mjesta Općina Bistra proizvodit će solarne panele i po tome biti jača od Panasonica