Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
SJEDNICA SKUPŠTINE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Šest županija zajedno u borbi protiv komaraca?

Foto: Osječko-baranjska županija

Problem komaraca i stanje u zdravstvenom sustavu županije teme se o kojima se najviše raspravljalo na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, druge u novome sazivu i prve na kojoj se primjenjivao elektronički sustav prijave i glasovanja.

– Na aktualnom satu dotakli smo se i Gospodarskog centra čija je gradnja počela, kao i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je za samo nekoliko mjeseci u visokoj fazi izvedenosti. Najavili smo i početak gradnje I. gimnazije, što se očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Znači, sve projekte koje smo najavili u proteklom mandatu sada uspješno provodimo. Govorili smo i o proširenju kapaciteta domova za starije i nemoćne. Svakako ćemo proširiti Dom u Osijeku, u kojem će se ustrojiti poseban odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti, a proširit ćemo i Dom za starije i nemoćne u Đakovu. U ovom trenutku gradnja novih domova nije realna jer nemamo suglasnost i mogućnost sufinanciranja resornog ministarstva. Kad bismo imali riješena ova dva pitanja, svakako bismo krenuli u gradnju četvrtog doma u županiji – kazao je župan Ivan Anušić.

Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Gradnja RDC-a u punom jeku, završetak prije ugovorenog roka

Posebno se osvrnuo na tematiku tretiranja komaraca. 

– Trenutačno je borba protiv komaraca spuštena na lokalnu razinu i prepuštena jedinicama lokalne samouprave, što je ključni problem. Zakon bi trebao biti jasno definiran te bi trebao sadržavati sankcije za one koji ga ne provode. Zato će Osječko-baranjska županija uputiti inicijativu Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj te Požeško-slavonskoj županiji da zajednički krenemo prema Vladi RH, nadležnim ministarstvima te Hrvatskom saboru kako bismo ovaj problem zakonski uokvirili i riješili – zaključio je župan.