Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 347 pregleda
Umjetno jezero Petnja

Šetnja, ribolov i veslanje na jezeru kojemu vodu daje 15-ak diljskih izvora

Jezero Petnja
Foto: UŠR Petnja/Facebook
Posebnu čar jezeru daje stapanje plavetnila vode sa zelenilom i šarenilom šuma, što mu je donijelo epitet "diljsko oko"

Umjetno jezero Petnja smješteno je na južnoj strani Dilj-gore, 3,5 km sjeveroistočno od Sibinja, odnosno 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda.

Nastalo je izgradnjom vodne brane 1968. godine, a kroz svoje postojanje izvrsno se integriralo u okoliš tako da danas predstavlja sastavni dio ekosustava Dilj gore. Vodu daje petnaestak diljskih izvora, a osnovni donosilac vode je potok Petnja. Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, stazama za šetnju, mogućnostima za ribolov, veslanje i druge sportove na vodi, te čistim zrakom. Privlačno je izletnicima, zaljubljenicima u prirodu, a sa svojom dubinom od osam metara i bogatim ribljim fondom i ribičima.

Posebnu čar jezeru daje stapanje plavetnila vode sa zelenilom i šarenilom šuma, što mu je donijelo epitet "diljsko oko". Sjeverno od ovog zaštićenog lokaliteta, a nedaleko izvora potoka Petnje (Vidovo brdo), nalazi se nekoliko manjih špilja, među kojima najzanimljiviji erozivni oblik čini kanjon Pljuskara koji, uz špilju, obuhvaća i tri slapa na potoku.