Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Mnogo se toga događalo u Svetoj Nedelji

Severininim koncertom i roštiljadom Sveta Nedelja proslavila Dan grada

1/3
Foto: Sveta Nedelja
Slavlje je počelo posjetom delegacije Republike Sjeverne Makedonije, a nastavilo se svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj je bio i predsjednik RH, Zoran Milanović

Delegacijom Republike Sjeverne Makedonije, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i bogatim programom koji je okrunio Severinin koncert, Sveta Nedelja svečano je proslavila svoj dan. Proslava Dana grada Svete Nedelje, inače najmlađeg u Zagrebačkoj 
županiji, veže se uz blagdan Presvetog Trojstva. A obilježavanje ovog važnog dana počelo je u petak 10. lipnja posjetom delegacije Republike Sjeverne Makedonije na čelu s gradonačelnikom grada prijatelja Gostivara dr. Arbenom  Taravarijem.

Na glavnom gradskom trgu održana je smotra povijesnih postrojbi Hrvatske vojske na kojoj je sudjelovalo više od 60 sudionika. Nakon smotre, gradonačelnik Dario Zurovec i zamjenik Gabrijel Deak u pratnji braniteljskih udruga položili su vijence na spomen-obilježje hrvatskim braniteljima.

’Okrećemo se budućnosti’

Istog jutra održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su glavne  teme bile rad i projekti koji su se provodili ili se provode u posljednjih godinu dana, te su se najavili budući, a nazočio joj je i hrvatski  predsjednik, Zoran Milanović.

– Izborite se za svaki euro i iskoristite ga, nemojte propuštati šanse koje nam se pružaju. Borite se za svoje interese, glasno i jasno – poručio je predsjednik Milanović tom prigodom.

A to je Grad i činio, pa je tako ukupna vrijednost projekata iz europskih fondova koje je Sveta Nedelja povukla u posljednje 
četiri godine iznosila gotovo 102 milijuna kuna, a od toga je EU sufinancirala 47,7 milijuna. A samo neki od projekata su gradnja reciklažnog dvorišta, uređenje dječjeg igrališta u Bestovju, kao i biciklistička staza Strmec-Orešje-Bestovje te energetska obnova područne škole Kerestinec.

– Otkako sam se prvi put kandidirao na mjesto gradonačelnika 2017. godine želja mi je bila stvoriti preduvjete da kvaliteta života 
naših ljudi bude u skladu s njihovim radom i odricanjem. Glavna nam je misija bila da javne usluge idu ukorak s privatnim inicijativama. Danas mogu reći da smo u velikoj mjeri uspjeli. Poreznim rješenjima osigurali smo investicijski bum uz jačanje sinergije s gospodarstvom te stabilno punjenje gradskog proračuna. Okrećemo se budućnosti: potencijalu iskorištavanja geotermalne energije, novom investicijskom valu i inovacijama. Ostat ćemo prizemni i realni, no ambiciozni. Mladima ćemo nuditi perspektive za napredak, poduzetnicima stabilno okruženje, te ćemo zajedničkim snagama pokrenuti novu eru našeg grada – rekao je Zurovec.

U povodu Dana grada potpisana je i Povelja o uspostavi prijateljstva i suradnje između Grada Sinja i Grada Svete Nedelje. Tako je Sinj postao peti grad prijatelj Svete Nedelje uz Bakar, Slatinu, slovensku Škofljicu i makedonski Gostivar.

Natjecanje u pripremi ćevapa

Dodijeljena su javna priznanja za prethodne dvije godine, i to Marijanu Vojvodiću, Stolnoteniskom klubu Sveta Nedjelja i Judo klubu Sakura za dostignuća i doprinos u promicanju sporta te Ivici Vojvodiću i Vokalnom ansamblu Domenike za dostignuća u promicanju kulture i umjetnosti.

Nagrade za životno djelo posmrtno su dodijeljene Đuri Kenfelji za cjelovito djelo koje je ostvario na području likovne umjetnosti i Stjepanu Milardoviću za cjelovito djelo koje je ostvario na području znanosti.

Zahvalnicu Grada za iznimnu hrabrost dobio je Božidar Jedvaj  koji se u svojoj 70. godini života u svibnju suprotstavio lopovu pri 
pljački Hrvatske pošte u Bestovju.

Proslava Dana grada Svete Nedelje nastavljena je i sljedećeg dana  Severininim koncertom na glavnom gradskom trgu te održavanjem tradicionalne Svetonedeljske roštiljade na jezeru Kipišće. Više od 20 skupina natjecalo se u  pripremi ćevapčića kako bi osvojilo bogate nagrade.