Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija 27 pregleda
Održava se svake druge godine

Šibenik domaćin Foruma međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssee

Forum međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssee
1/11
Foto: Hrvatska zajednica županija
Neke od tema šibenskog Foruma bit će razmjena najboljih praksi i iskustava među regijama članicama i prezentacija novoga Statuta, a prisutni će moći sudjelovati u nizu radionica na kojima će moći razmijeniti korisna iskustva i znanja

Godišnji Forum međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssee održava se u Šibeniku od 3. do 5. listopada 2017. u organizaciji Šibensko-kninske županije u suradnji sa međunarodnom organizacijom Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions, AER).

- Velika čast mi je biti ovdje s vama kao vaš domaćin i kao domaćin prvog Eurodyssee Foruma u Hrvatskoj te se želim zahvaliti predsjedniku AER-a Berntssonu, a osobito tajniku AER-a Matthewu Moriju i članovima Upravljačkog odbora na ukazanom povjerenju da ove godine baš Šibenik bude domaćin ovog važnog događanja -  rekao je župan Goran Pauk na svečanom otvorenju Foruma.

Župan je istaknuo kako je većina naših mladih kandidata nakon odrađenog stažiranja po povratku u Šibenik pronašla privremeno ili stalno zaposlenje, te zahvalio regijama Valenciji, Kataloniji i Azorima, gdje su naši mladi dosad najčešće putovali, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

- Kaže se da na mladima svijet ostaje i da mladi svojim idejama mogu promijeniti svijet, a upravo kroz program Eurodyssee naši mladi imaju priliku svoje ideje artikulirati te sudjelovanjem na projektima provesti ih u djelo. Želim Vam uspješan ovogodišnji Eurodyssee Forum te da ovih nekoliko dana i sami steknete neka nova znanja, vještine, ali i ponesete kući lijepe uspomene iz naše županije - zaključio je župan Pauk.

Do sada 30 razmjena

Prisutnima se obratio i predsjednik AER-a Magnus Berntsson koji je zahvalio županu na domaćinstvu i pohvalio provođenje programa međunarodne razmjene mladih u našoj županiji, te izrazio žaljenje zbog situacije u Kataloniji i nemogućnosti dolaska njihovih predstavnika.

Program „Eurodyssee“ je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER) koji je započeo 1985. godine, a svrha Eurodyssée programa je omogućiti mladim ljudima u dobi od 18 do 32 godine da obavljanjem prakse u tvrtkama ili institucijama iz različitih dijelova svijeta, steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Šibensko-kninska županija provodi program od 2012. godine otkad je uspješno ostvarila ukupno 30 razmjena.

Forum je izvrsna prilika za regionalne koordinatore Eurodysseja i članove Skuptšine europskih regija da se ažuriraju o novostima o programu, te ujedno i prilika za raspravu o izazovima i rješenjima s kojima se Eurodyssey suočava. Neke od tema ovogodišnjeg Foruma bit će razmjena najboljih praksi i iskustava među regijama članicama programa i prezentacija novoga Statuta, a na forumu uz generalnog tajnika Skupštine europskih regija Matthewa Morija, sudjeluju i koordinatori iz brojnih europskih regija uključenih u ovaj program koji je sve popularniji među mladom populacijom. Sudionici Foruma sudjelovati će u nizu radionica na kojima će moći razmijeniti korisna iskustva i znanja.