Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Turizam

Šibenik se opredijelio za smisleni i planski razvoj

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik se posljednjih godina prometnuo u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija

Ulaganje u koncept održivog turizma koji se temelji na baštini i prirodnom naslijeđu iznimno je važna komponenta šibenskog turističkog razvoja, budući da se Šibenik posljednjih godina prometnuo u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija koju posjećuje veliki broj domaćih i stranih gostiju. Istaknuli su ovo iz šibenske uprave dodajući da je upravljanje turizmom, zadovoljavanje i usklađivanje potreba turista i domicilnog stanovništva ključni izazov gradova koji žele izbjeći zamke masovnog turizma i njegovog negativnog utjecaja na ključne gradske lokalitete te život lokalnog stanovništva, posebice u manjim sredinama.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika ‘Šibenik ima tri temeljne odrednice svog razvoja: gospodarstvo, turizam i obrazovanje’

– U Šibeniku nastojimo razvijati turizam koji će rezultirati povećanim socijalnim, ekonomskim i kulturnim blagodatima za građane Šibenika, a koji će istodobno unapređivati razvojne mogućnosti grada. Ponosan sam stoga na činjenicu da je Šibenik danas prepoznat kao grad koji odgovorno postupa sa svojim nasljeđem, stavljajući u fokus očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodnih i kulturnih bogatstava. Na bogatom povijesnom nasljeđu gradimo svoju budućnost, čemu u prilog ide podatak da je šibenski turizam od 2014. do 2018. porastao za čak 39,2 posto, dok je broj noćenja porastao 21,8 posto. Takav skok nimalo ne iznenađuje jer je rezultat dugogodišnjeg promišljenog i strateškog pristupa razvoju turističkog potencijala Šibenika. Ipak, masovnog turizma ovdje nema jer se Šibenik opredijelio za smisleni i planski strateški razvoj – rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.