Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
u listopadu zabilježeno 43 % više noćenja i 39 % više dolazaka

Šibenska posezona ruši rekorde

Šibenik
Foto: Grad Šibenik
Većinu noćenja ostvarili su strani turisti s udjelom od 83 posto, od čega su Šibenik najviše posjećivali državljani Njemačke, Švicarske i Velike Britanije

"Značajan porast turističkih noćenja i dolazaka u posezoni rezultat je kontinuiranog rada na obogaćivanju turističke ponude Grada Šibenika. Pored prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, Šibenik je danas prepoznat i u segmentu kongresnog turizma gdje nastavljamo razvijati ponudu s ciljem pozicioniranja Šibenika kao nacionalnog središta ove grane turizma. Izvrsni rezultati za listopad potvrda su da idemo u pravom smjeru", izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Radovi u komunlanoj lučici Vrnaža Šibenik Napreduju radovi u lučici Vrnaža

Iako su udarni mjeseci turističke sezone iza nas, Šibenik i dalje bilježi sjajne turističke rezultate. U listopadu ove godine Šibenik je  posjetilo 22.740 turista što je 39 posto više u odnosu na lanjski listopad kada je Šibenik posjetilo 16.310 turista.

Zamjetan porast turističkih dolazaka odrazio se i na podatke o broju noćenja na prostoru TZ Šibenik pa je tako u listopadu 2018. godine ostvareno 59.450 noćenja što je 43 posto više od 41.675 noćenja ostvarenih u listopadu prošle godine.

Većinu noćenja ostvarili su strani turisti s udjelom od 83 posto, od čega su Šibenik najviše posjećivali državljani Njemačke (18.258 noćenja), Švicarske (6.656 noćenja) i Velike Britanije (3.302 noćenja). Vodeći pružatelji smještajnih kapaciteta su šibenski hoteli koji se mogu pohvaliti s 45.389 noćenja u odnosu na lanjskih 29.083, odnosno porastom od čak 56 posto. U ovom segmentu najveće povećanje ostvario je hotel Amadria Park (ex Solaris) koji je zabilježio rast od 67 posto, odnosno 15.139 noćenja više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U samostanu sv. Frane postavljena izložba "Hrvatski sveci i blaženici" Šibenik U samostanu postavljena izložba 'Hrvatski sveci i blaženici'

Gledajući na nivou godine, cjelokupna šibenska turistička sezona bila je uspješna. U promatranom razdoblju od siječnja do listopada 2018. godine Šibenik posjetilo je 287.872 turista što predstavlja porast od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabilježen i u okviru noćenja gdje je ostvareno 1.268.329 komercijalnih noćenja u odnosu na lanjskih 1.256.022.

Rast noćenja zabilježili su hoteli (8 posto) i privatni smještaj (9 posto), a kampovi su zabilježili pad (16 posto) zbog planskog smanjenja kapaciteta kampa Solaris. Većinu noćenja u 2018. godini ostvarili su strani državljani (89 posto), prije svega oni iz Njemačke (234.030 noćenja), Poljske (103.595 noćenja) i Nizozemske (75.584 noćenja).

Domaći turisti su u promatranom razdoblju ostvarili 138.035 noćenja, odnosno 11 posto svih noćenja na prostoru TZ Šibenik u dosadašnjem pregledu 2018. godine.

Važno je naglasiti kako navedenim podacima nije obuhvaćen nekomercijalni turistički promet (boravak vlasnika, članova njihovih obitelji, ostale rodbine i prijatelja u kućama i stanovima za odmor te boravak turista u ostalim objektima u kojima se usluga smještaja ne naplaćuje) stoga su realne brojke vjerojatno i osjetno veće.

dječji vrtić 'smilje' Mališani izradili prvu slikovnicu o Šibeniku