Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitska TNT konferencija budućnosti

Simbioza tehnologije i turizma može pridonijeti cjelogodišnjem turizmu

Župan Blaženko Boban
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Centar za posjetitelje u Dugopolju otvara se 2019. i tamo će se tehnološkim rješenjima povezati svi lokaliteti u županiji

TNT Split prva je konferencija održana u Splitu posve orijentirana na najnovije tehnologije i digitalne trendove u turizmu. Konferencija je bila prilika za susret turističkih profesionalaca i informacijskih tehnologa radi sklapanja novih poslova, predstavljanja novih proizvoda i tehnologija na tržištu te edukacije sudionika. O važnosti što snažnijeg povezivanja turizma i ICT sektora govorili su vrhunski stručnjaci iz obje branše.

Imota Osnovana prva turistička zajednica područja Direktor HTZ-a izravno iz Las Vegasa došao na utemeljenje Imote

Konferencija budućnosti

Konferenciju budućnosti o digitalnim trendovima u turizmu organizirale su Splitsko-dalmatinska županija (projekt ICT županija), Cezar.hr i Split Tech City, a prijatelj konferencije bila je Hrvatska gospodarska komora. 
– Cilj svih nas mora biti razvoj i unapređenje poslovanja u turizmu.

Tehnologija je tu, ona postoji, a na nama je da je što bolje iskoristimo – rekao je Mario Čubelić iz tvrtke Cezar.hr, koji je najzaslužniji za pokretanje konferencije i za zanimljiv sadržaj brojnih predavanja.
Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je dosadašnju odličnu suradnju Turističke zajednice sa Županijom, te uspješnu online komunikaciju Turističke zajednice.
– Našu stranicu na Facebooku prati više od 530.000 fanova i jači smo od Facebooka Budimpešte, Rima, pariške regije... Naš YouTube kanal ima 13,5 milijuna gledanja. To dokazuje koliko smo napredni – rekao je Stella. 
 Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, naglasio je kako Županija posebnu pozornost pridaje razvoju ICT sektora i turizma.
– Rezultati u turizmu dobro su poznati. Međutim, manje je poznato ono što radimo za razvoj ICT sektora. Cilj nam je potaknuti naše lokalne IT tvrtke da se uključe u turizam – kazao je Brčić.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, zadovoljan je održanom konferencijom.
– U našoj županiji ima oko 1500 zaposlenih u ICT sektoru. Neki dan sam bio u Slovačkoj, tamo u jednoj županiji neznatno većoj od naše u ICT sektoru radi 15.000 zaposlenih. Upravo je to razvoj ICT sektora – poručio je Boban.

Naglašava kako će sinergija turizma i ICT tehnologije doći do izražaja dovršenjem jednog od krucijalnih projekata – Centra za posjetitelje u Dugopolju već sljedeće godine, u kojem će se tehnološkim rješenjima na jednom mjestu povezati svi lokaliteti u županiji.

Upozorio je na važnost predsezone i podsezone jer, kako kaže, lako je u srpnju i kolovozu, ali županija treba turizam i izvan sezone. Dodao je kako upravo simbioza tehnologije i turizma može pridonijeti cjelogodišnjem turizmu.


Štromar i Krstulović Opara Štromar na sastanku s Oparom Na padinama Mosora gradit će se do 1000 stanova

Brojni izlagači i posjetitelji

– Županija provodi niz aktivnosti. Nametnut ćemo se da podržimo, suorganiziramo i pomognemo sve konferencije i aktivnosti vezane za razvoj ICT sektora u županiji – rekao je Boban koji ima cilj Splitsko-dalmatinsku županiju postaviti na prvo mjesto u Hrvatskoj što se tiče razvoja IT sektora.
Predstavnici velikih i malih hotela, turističkih agencija te privatni iznajmljivači sa zanimanjem su slušali predavanja stručnjaka iz raznih tehnoloških i turističkih tvrtki, među kojima su T-com, Špica sustavi, Locastic, Seehand Hit, Jasno i Glasno, Radisson Blu…

Odvjetnica Tatjana Salopek održala je predavanje o GDPR regulativi, (zaštiti osobnih podataka) koja uskoro stupa na snagu i na stvarnim primjerima objasnila kako je primijeniti. 
Tijekom pauza posjetitelji su sa zanimanjem obilazili izlagačke štandove na kojima su brojne tvrtke, primjerice T-com, Booking.com, Hotels Touch, VR Pole, cezar.hr, Agilo i druge, predstavljale svoja inovativna rješenja za organiziranje poslovanja u turizmu, aplikacije za bolji doživljaj korisnika, razna integrirana rješenja, a posjetitelji su mogli prošetati Zagrebom 19. stoljeća preko VR-a. 
Tehnologija je promijenila načine poslovanja, ali i načine putovanja i ponašanja turista, pa su ovakve konferencije na kojima se turistički sektor upoznaje s tehnološkim mogućnostima kako bi rješavali probleme te omogući uspješnije i lakše poslovanje u turizmu više nego potrebne. 
– Ova je konferencija samo početak sinergije turizma i tehnologije, a sljedeće godine imamo planove za puno veću konferenciju – najavljuje Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

taksi Taksisti protiv novog zakona: 'To bi dovelo do kaosa u vrijeme turističke sezone u Dubrovniku i Splitu'