Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Projekt E-Citijens: Vježba spremnosti hitnih službi za slučaj potresa

Simulirali spašavanje nakon potresa magnitude 6,1 po Richteru

1/2
Foto: SDŽ
Simulacija posljedica potresa te djelovanja operativnih snaga provedena je u bivšoj tvornici Cetinka u Trilju

Simulacija posljedica od potresa, te djelovanje operativnih snaga civilne zaštite provedena je u bivšoj tvornici Cetinka u Trilju. Vježba se temeljila na polaznoj pretpostavci nastanka potresa magnitude 6,10 po Richteru s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od grada Splita te hipocentrom na dubini 5000 metara.

Spremnost sustava

– Vježba je održana kako bismo provjerili spremnost sustava civilne zaštite SDŽ-a i dodatno uvježbali koordinaciju i zapovijedanje na terenu jer je djelovanje više službi u kriznoj situaciji kompleksno. Sudjelovale su sve službe u sustavu zaštite i spašavanja: lokalne dobrovoljne i profesionalne vatrogasne postrojbe sa širega područja Trilja, HGSS, HCK, hitna medicinska pomoć, Policijska uprava i Specijalistička postrojba za spašavanje iz ruševina na čelu s Tončijem Rađom – izjavio je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik i koordinator vježbe.

Prema njezinu scenariju nakon dojave putem centra 112 i sumnje da su u urušenom objektu ostale unesrećene osobe, prve su na lokaciju pristigle vatrogasne službe. Ograđeno je područje i uslijedilo je osiguravanje urušenog objekta. Nakon što je objekt osiguran, ušle su spasilačke ekipe, vatrogasci i članovi HGSS-a s potražnim psima koji su locirali unesrećene i uslijedilo je spašavanje.

Članovi specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina su evakuirali jednu osobu iz podrumskih prostorija, dok su drugog unesrećenog pronašli na višim etažama.

Nakon potresa može se očekivati i požar koji nastaje uslijed kidanja električnih instalacija pa su imali i simulaciju požara. Simulirane su i objave građana na društvenim mrežama koje su putem platforme EDSS iz projekta E-Citijens poslužile kao dodatna podrška pri donošenju odluka hitnim službama.

Naglasak na DVD-e

– Riječ je o online platformi koja integrira informacije. Softver filtrira objavljene sadržaje građana i one relevantne prosljeđuje hitnim službama zajedno s fotografijom, lokacijom i informacijom o vrsti ugroze, kako bi hitne službe mogle bolje planirati raspored snaga na terenu – rekao je voditelj projekta Ognjen Ćavar iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu 
Splitsko-dalmatinske županije.

- Iznimno sam zadovoljan odrađenim, pogotovo što smo naglasak stavili na DVD-e koji su i opremom i ljudstvom dovoljno 
opremljeni – rekao je Kovačević.

Građanima su podijeljeni promotivni pokloni projekta. Projekt E-Citijens ukupne vrijednosti 2,846.100 eura financira se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V–A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.