Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnova od potresa i preuređenje zgrade bivše Strukovne škole, u kojoj će biti učenički dom sa 25 soba, koštat će oko 12 milijuna kuna

Sisak će napokon dobiti Učenički dom sa 60 mjesta

1/2
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Tako će, po završetku radova, koji bi trebali biti gotovi do kraja godine, stara neugledna zgrada, smještena neposredno uz najljepši simbol Siska - Stari most - dobiti popuno novi izgled i novu namjenu

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao radove na zgradi budućeg Učeničkog doma.

Radove zaustavio potres

Riječ je o prenamjeni stare matične zgrade Strukovne škole Sisak u Učenički dom. Time će stara neugledna zgrada, smještena 
neposredno uz najljepši simbol Siska - Stari most, dobiti popuno novi izgled i novu namjenu. Od preseljenja Strukovne  škole u novoizgrađene prostore na sisačkoj zaobilaznici, namjena zgrade bila je preuređenje u Učenički dom, prvi takav nakon više desetljeća u Sisku.

Davno su postojali muški i ženski učenički dom u blizini ovog budućeg. Radovi na prenamjeni započeli su 2018. godine te su trajali, no onda je došao prosinac 2020. i potres koji je sve zaustavio. Kako je u potresu sama zgrada pretrpjela velika oštećenja, elaborati su pokazali da je nužna njezina konstruktivna obnova nakon čega će se nastaviti radovi na preuređenju. Dio radova u sklopu preuređenja odvijat će se istodobno.

Radovi konstruktivne obnove sada su u punom tijeku, a iznimno su zahtjevni: uklanjanje oštećenog stubišta i izvedba novog, rekonstrukcija podne ploče podruma, statička stabilizacija zgrade i elektrotehnički radovi. Zbog potrebe konstrukcijske obnove ukupan je iznos vrijednosti radova, što uključuje i konstrukcijsku obnovu te preuređenje u Učenički dom, oko 12 milijuna kuna. Radove konstrukcijske obnove obavlja tvrtka Obrt Marčinković iz Siska, koja je posao u vrijednosti 3,841 milijun kuna s PDV-om dobila na natječaju.

– Sisak dobiva svoj prvi učenički dom. On će imati 25 soba, a svaka soba imat će kupaonicu, to je osobito važno za učenike. 
Naravno da će Učenički dom imati i sav sadržaj koji je potreban, a to su blagovaonica, kuhinja i sobe za odgojitelje te će se prostirati na tri etaže – istaknuo je župan Ivan Celjak dodavši da je ta investicija u obrazovanje na području Siska vrlo važna.

Do kraja godine

– Osobito kad se u obzir uzme da oko 150 učenika nakon završetka osnovne škole srednju školu upisuje izvan naše županije, a 
srednjoškolsko obrazovanje koje upisuju izvan Županije dostupno im je upravo ovdje, u gradu Sisku. Do sada nisu imali mogućnost smještaja u Sisku. Nažalost, ovaj je objekt znatno stradao u potresu, tako da se istodobno izvode i konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma. Vrlo je komplicirana gradnja, međutim izvođači ističu da daju svoj maksimum i vjerujem da ćemo, ne bude li nepredviđenih radova, do kraja godine imati učenički dom u Sisku. Kapacitet će biti između 50 i 60 učenika – pojasnio je župan Celjak.