Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dodjela sredstava

Sisku 70 milijuna kuna za novu bolnicu

bolnica Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
'Mi smo dobili odluku Ministarstva regionalnog razvoja da smo prošli na tom natječaju, dobit ćemo maksimalnih 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava', rekao je između ostalog župan Ivo Žinić

Nakon prošlotjednog potpisivanja ugovora vrijednih 574 milijuna kuna s 12 bolnica o dodjeli bespovratnih sredstva iz EU fondova za dnevne bolnice, primjetno je bilo da nema sisačke kojoj je ranije već gotov projekt Središnjeg paviljona poništen unatoč svim dozvolama i izabranom izvođaču. No, sisačka bolnica jest dobila 70 milijuna kuna za gradnju tzv. središnjeg paviljona, samo se potpis ugovora čuva za sjednicu Vlade koja će se u Sisku održati u zadnjem tjednu veljače. 

- Mi smo dobili odluku Ministarstva regionalnog razvoja da smo prošli na tom natječaju, dobit ćemo maksimalnih 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak će zajednički sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja kroz fond regionalnog razvoja i naša županija. Ukupna vrijednost će biti, predviđamo, oko 95 milijuna kuna.  Mi smo već krenuli u pripremu natječaja i očekujemo na proljeće da krenu radovi. I pripremni radovi se provode u samoj bolnici jer je potrebno određene laboratorije premjestiti obzirom će se dio sadašnjih biokemijskih laboratorija morati srušiti jer će se na njihovu mjestu graditi novi objekt - rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Prije potpisa ugovora odobrenje mora dati i Županijska skupština, a odluke su uvrštene u dnevni red sjednice koja će se održati ovoga petka.

Iz materijala je vidljivo da je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo za rekonstrukciju bolničkog kompleksa i uspostavu dnevne bolnice 50 milijuna kuna uz 9,369 milijuna kuna koje mora osigurati  županija i Ministarstvo regionalnog razvoja dok je za uspostavu objedinjenog bolničkog prijema odobreno 20 milijuna kuna uz 9,160 milijuna koje moraju osigurati županija i Ministarstvo.

Oba će odjela biti smještena u novu zgradu, tzv. središnji paviljon koji će se izgraditi. Raniji, poništeni, projekt središnjeg paviljona bio je planiran u iznosu od 130 milijuna kuna, no pretprojektiran je kako bi se uklopio u nove odredbe natječaja koji je predviđao maksimalni iznos od 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava po bolnici.