Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Đakovački vezovi traju do 8. srpnja

Sjaj folklora ispred 100.000 gostiju

Đakovački vezovi
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Velika je novost zemlja partner, a prvi je put to Ukrajina. To smješta Đakovo u priču Europske godine kulturne baštine

Ivanjskim kresovima u Strossmayerovu parku u četvrtak navečer započeli su 52. Đakovački vezovi, nadaleko poznata kulturna manifestacija koja je već “prevalila” pola stoljeća. Bogat program trajat će do 8. srpnja, što je nešto kraći format nego prije.

– Vezovi će trajati 18 dana, pokušali smo program pojednostaviti, reducirati, izostaviti neke stvari za koje smo smatrali da možda i nemaju previše veze i doticaja s onim što zapravo Vezovi jesu i što su bili, s tradicijskom kulturom i baštinom – pojasnio je Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

Izbor najljepšeg narodnog ruha

Velika je novost, pak, zemlja partner, a prvi put je to Ukrajina. Smješta to Đakovo u priču Europske godine kulturne baštine.

– Ukrajina će svoju baštinu predstaviti od 3. do 8. srpnja, pa je tako subotnji program posvećen uglavnom njima – najavio je zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Središnji dio manifestacije počinje ispred katedrale 6. srpnja scenskom slikom pod nazivom “Ovdje je moja domovina”, prema scenariju Mirka Ćurića, a završetak je 8. srpnja programom pod nazivom “Slavonijo, zemljo plemenita”, kada će se birati i najljepše narodno ruho.

Svečana povorka

Program Pučkog crkvenog pjevanja održat će se 29. lipnja ispred katedrale. U svečanoj nedjeljnoj povorci 8. srpnja očekuje se više od 60 folklornih skupina iz Hrvatske, Ukrajine, SAD-a, Australije, Vojvodine i BiH, tridesetak konjanika i oko 40 zaprega. U Malim vezovima, rečeno je, sudjeluje 30 skupina, od kojih je 16 iz Đakovštine, a ostali stižu iz cijele zemlje. Popratne su manifestacije Bonavita, Đakovački rezovi, izložba oldtimera, koncerti u Vezovskom šatoru, gastrofest.

– Đakovački vezovi su top događaj, usudila bi se reći da ulazimo u elitno društvo top događanja RH. Mislim da trenutačno u RH ne postoji oznaka i nagrada koju Vezovi nisu dobili – ponosna je Marija Burek, direktorica TZ Grada Đakova.

Za vrijeme trajanja manifestacije, dodala je, Vezove prati oko 100.000 posjetitelja. U Vezovskom šatoru će nastupiti Dive tamburaške glazbe, domaće tamburaške snage, te poznata imena: Jasmin Stavros, Pravila igre, Vigor, Hladno pivo, Radio Luksemburg…