Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Sjednica zatvorena za javnost

Smijenjen direktor koji si je isplatio milijunski bonus, traže ga da vrati novac

Skupština Piškornice
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Županijski vijećnik Živog zida Dejan Kutičić rekao je da je još 7. studenog koprivničko-križevačkog župana Darka Korena upozorio da si je Jozinović isplatio milijun kuna

Direktor Jozinović je, kako neslužbeno doznajemo, smijenjen, i to jednoglasno. Za direktora imenovan je, također jednoglasno, Mladen Ružman. Sjednica Skupštine Piškornice održana je u zgradi Županijske skupštine i bila je zatvorena za javnost. Nakon sjednice novinarima se obratio domaćin, župan Darko Koren.

- Prva odluka je bila opoziv uprave društva, opozvali smo direktora Jozinovića. Isto tako, donijeli smo odluku o davanju naloga Nadzornom odboru čiji je zadatak reguliranje forme prekida radnog odnosa direktora, uz napomenu da smo tražili povrat novca, bonusa koji je po našem mišljenju protupravno isplaćen - rekao je Koren.

Mladen Ružman, diplomirani pravnik, bit će uprava u obje tvrtke. Nagađalo se da će biti izabran za v.d. direktora, no za tvrtke takva mogućnost ne postoji, pojasnio je Koren, pa je imenovan direktorom. Izabrat će se i Nadzorni odbor tvrtke kćeri Piškornica sanacijsko odlagalište, koja ga dosad nije imala. Dogovoreno je i sazivanje redovne sjednice Piškornice za idući tjedan. Ide se, najavio je župan Koren, u smjeru razdvajanja uprava tvrtki. Nadzorni odbor će raspravljati i o povratu isplaćenih sredstava, a koliko će novca biti vraćeno, s obzirom da je riječ o oko dva milijuna kuna bruto, još se ne zna. Župan Radimir Čačić je dodao da će NO i Skupština o tome odlučivati na temelju izvješća revizora. Jozinović, potvrđeno je, odlazi iz tvrtke.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Inače, Ružman je u travnju ove godine smijenjen s položaja direktora za integralnu sigurnost u HEP-u i imenovan koordinatorom u tom istom sektoru. Ružman je bio pomoćnik ministra obrane Joze Radoša u vladi Ivica Račana, nadležan za sigurnost i SIS.

- Tražimo da se u cijeloj Hrvatskoj organizira javna rasprava o zbrinjavanju otada - rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Koprivnici, gdje Skupština tvrtke Piškornica d.o.o. odlučuje o sudbini direktora Mladena Jozinovića koji si je isplatio milijunski bonus. Skupštinu čine četvorica župana i načelnik općine Koprivnički Ivanec.

Županijski vijećnik Živog zida Dejan Kutičić rekao je da je još 7. studenog koprivničko-križevačkog župana Darka Korena upozorio da si je Jozinović isplatio milijun kuna.

- Šutio je sedam dana o tome, dok sve nije izašlo u javnost. Ako zaista nije znao ništa o bonusu, onda se postavlja pitanja njegove funkcije i sposobnosti da obavlja posao župana - rekao je Kutičić i dodao je su osnovane još dvije tvrtke kćeri kako bi se izbjegao Nadzorni odbor. Tvrdi da je u tvrtku dovezeno i 53.000 tona otpada iz Rijeke, čime je povrijeđeno načele blizine o kojem se govori u zakonu o gospodarenju otpadom.

- Tražimo ostavku župana Korena, smatramo da bi bilo najmoralnije da odstupi - poručio je Katičić. U Živom zidu kažu da je srž problema to što dva milijuna kuna nije potrošeno na razvrstavanje otpada i odlagalište na koji se otpad samo dovozio. Živi zid traži Jozinovićevu smjenu i da vrati nešto više od dva milijuna kuna.

Siniša Bosanac je ispred građanske inicijative "Koprivnica kakvu zaslužujemo" uoči sjednice današnje Skupštine iznio nekoliko zahtjeva. Rekao je da skoro dvije godine upozoravaju na "pogubnost djelovanja direktora Piškornice i njegovih političkih mentora". Uz ostalo, upozoravali su, kaže, i na povećane koncentracije teških metala u podzemnim vodama i u potoku Gliboki, zapunjenost sve tri plohe na odlagalištu, nefunkcioniranje skupštine i nadzornog odbora do nepostojanja kvalitetnog nadzora nad Piškornicom. I oni traže smjenu direktora Piškornice. Traže i hitno utvrđivanje razloga povećanih koncentacija u podzemnim vodama i potoku Gliboki, zaustavljanje dovoženja smeća koje dolazi izvan područja grada Koprivnice i okolnih općina, sve dok se na utvrde razlozi zagađenja. Bosanac ističe da sve osnivače tvrtke Piškornica smatraju jednako odgovornima.