Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Projekt ADRIACLIM: Održana radionica za izradu plana prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama

Slano dobiva održivu i energetski učinkovitu plažu

Foto: DNŽ
Cilj projekta AdriaClim je  unapređenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena, a konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije

Održana je prva od tri predviđene radionice za dionike u sklopu izrade Adaptacijskog plana u kojem će biti predložene mjere prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama za pilot-područje uvale Slano, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće istaknuo je iznimnu vrijednost zaštite okoliša u sklopu aktivnosti projekta AdriaClim.

Tijekom radionice u Slanome predstavljen je preliminarni dokument s najvažnijim pitanjima koja se tiču klimatskih promjena na pilot-području. Predstavljeni su i rezultati istraživanja i iskustava utjecaja klimatskih promjena na turizam, poljoprivredu, ribarstvo i ekosustave.

Cilj projekta AdriaClim je  unapređenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena poticanjem razvoja strateških planova prilagodbe aktualnim promjenama. Konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Ukupna vrijednost projekta je 8,823.415 eura, od čega je 85 posto bespovratnih. Proračun DNŽ-a iznosi 283.500 eura, koje će utrošiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama.

Fokus projekta je podizanje razine mora. Plaža u vali Slano uredit će se kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.