Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
javna tribina

Slavonski Brod bit će industrijsko srce Slavonije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ovaj centar je nešto što je potrebno cijeloj Slavoniji, a kako je Slavonski Brod središte metalske industrije, logično je da centar bude u njemu, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić

Slavonija ima velike mogućnosti za ulaganja i razvoj društvenih i gospodarskih potencijala, posebno u sektoru strojarstva i metaloprerađivačke industrije. Jedan je to od zaključaka analize Svjetske banke, koji je Brodsko-posavskoj županiji dao poticaj za uspostavu Regionalnog centra za potporu poduzetništvu, proizvodnji, razvoju, inovacijama i u konačnici otvaranju novih radnih mjesta. O tome se govorilo na javnoj tribini koja je u organizaciji županijskog Centra za razvoj održana u Slavonskom Brodu.

prosvjed Stanari brodskog naselja: U centru grada smo, a živimo u blatu i kaljuži

- Projekt Regionalnog tehnološko-inovacijskog centra za strojarstvo je u fazi pripreme. Naša ideja je da kroz istraživanje, razvoj i inovacije u segmentu strojarstva i metaloprerađivačke industrije povežemo znanstvenu zajednicu i poduzetnički sektor kako bismo potaknuli i povećali konkurentnost ove grane industrije - rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković.

U Slavoniji je u sektoru strojarstva i metaloprerađivačkoj industriji zaposleno oko 10 tisuća ljudi. Državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić istaknuo je da su se u podršci ovom projektu ujedinila tri ministarstva - regionalnog razvoja, rada i gospodarstva.

- Ovaj centar je nešto što je potrebno cijeloj Slavoniji, a kako je Slavonski Brod središte metalske industrije, logično je da centar bude u njemu – rekao je Jelić.

VARAŽDIN Osamdeset milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Na tribini je rečeno da je projekt trenutačno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, čija je vrijednost  3,8 milijuna kuna, a prijavljen je u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Što ovaj projekt može donijeti Slavoniji?

- Ja ću citirati jednog od govornika koji je poželio da se dogodi promjena u Slavoniji i da industrijsko srce Slavonije bude u Slavonskom Brodu. Radi se o regionalnom strateškom razvojnom projektu kojim mi u prvom redu želimo pomoći poduzetnicima da otvore nova industrijska radna mjesta koja će biti fer plaćena, tako da se naši mladi ljudi po završenom školovanju odluče raditi u Slavoniji, a ne ići trbuhom za kruhom - kazala je Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.