Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
VARAŽDIN

Osamdeset milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

1/2
Foto: Varaždinska županija
Za obuku učenika otvorit će se i mala bolnica

U Medicinskoj školi u Varaždinu otvorit će se Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. U prvoj fazi dogradit će se novih 2300 četvornih metara škole, za što je iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." osigurano 29,8 milijuna kuna.

BESPOVRATNA POTPORA Varaždinskim poduzetnicima i obrtnicima podijeljeno više od 3 milijuna kuna

Projekt će obuhvatiti 440 učenika Medicinske škole i oko 1200 studenata zdravstvenih studija Sveučilišta Sjever. Ravnateljica Mirjana Grabar-Kruljac kaže da će se urediti i dvorana za djecu s neurosenzomotoričkim poteškoćama.

- Sadašnji prostor pretvorit ćemo u malu bolnicu sa svim funkcionalnim jedinicama koje bolnica mora imati, od bolesničkih soba, male operacione demo sale, specijaliziranih kabineta, laboratorija, farmaceutskog i dentalnog laboratorija - najavila je i dodala da će se tu provoditi edukacija zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske i dijela zapadne Europe. Drugi dio projekta bit će opremanje škole i dodatno obrazovanje nastavnika, za što će se izdvojiti oko 50 milijuna kuna, najavio je župan Radimir Čačić. -

Medicinska škola u Varaždinu je već sada najbolja škola u Hrvatskoj u sektoru zdravstva, a u budućnosti će biti daleko najbolja ne samo u našoj državi, nego i u ovom dijelu Europe. Specifičnost ovoga projekta je u tome što je sada odobreno gotovo 30 milijuna kuna za hardver, a još više, 48,9 milijuna kuna će biti za opremu i dodatno obrazovanje kadrova.

INVESTICIJA OD 25,4 MILIJUNA EURA Najveća ulaganja u zdravstvo u 40 godina: Počinje obnova šest zgrada Opće bolnice Varaždin

Škola će rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti dvostruko više prostora nego što ih ima danas, dograđeno će biti 2323 kvadrata. Postojeća zgrada će biti pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim drugim kabinetima i učionicama.

U dograđenoj zgradi bit će smješteni prostori za potrebe fizikalne medicine i terapije, a dobivaju i dvoranu opremljenu za rad s djecom s neurosenzomotoričkim poteškoćama - rekao je župan Čačić.

Zanimanje za upis u tu školu pokazuju i učenici iz susjedne Slovenije. Rok za početak rada Centra je 2022. godina.

Andrea Žigić-Dolenc Varaždinska novinarka dobitnica književne nagrade sisačke knjižnice

- U školi će se, uz provođenje redovnih obrazovnih programa, educirati zdravstveni djelatnici te strukovni učitelji koji rade u medicinskim školama iz cijele Hrvatske, ali i iz zapadne Europe - istaknuo je Čačić.

S obzirom na to da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom, dok će za učenike iz udaljenijih dijelova i inozemstva smještaj biti osiguran u Učeničkom domu u Varaždinu. Župan Čačić je podsjetio da je riječ je o jednom od dva centra kompetentnosti u Varaždinskoj županiji.

iznimno velik interes Varaždinci se u rekordnom broju prijavili na mikrosolare

Onaj za poljoprivredu nalazit će se u Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici. - I dok će ovdje učenici biti smješteni u Učeničkom domu, u Vinici će u dvorcu Opeka biti uređen internat za smještaj djece. Za taj projekt također očekujemo odluku o financiranju - rekao je Čačić.