Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Andrea Žigić-Dolenc

Varaždinska novinarka dobitnica književne nagrade sisačke knjižnice

1/3
Foto: Večernji list
Nagrada se sastoji od objavljivanja nagrađenog rukopisa „Nasukani razum“ i novčanog iznosa od 3000 kuna koje su uručene autorici na prigodnoj svečanosti u sisačkoj knjižnici

Varaždinska novinarka Andrea Žigić-Dolenc dobitnica je ovogodišnje književne nagrade „Tea Benčić Rimay“ za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi. Riječ je o književnom natječaju koji provodi Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ iz Siska, a odluku je donijelo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Božica Vuić, Branko Maleš i Dražen Katunarić. 

Međunarodni dan volontera Uručene nagrade najboljim sisačkim volonterima

Nagrađena zbirka „Nasukani razum“ donosi lirske prozne minijature, podijeljene u tri ciklusa. Prvi od njih pod nazivom „Bistrenje oka“ sadrži promišljanja o smislu života i njegovim besmislicama, drugi dio „Sunce u boci“ donosi pjesme u prozi kojima je tematika rat i poraće, dok je treći ciklus „Godina bez sna“ ljubavne tematike. 

Foto: Večernji list

Nagrada se sastoji od objavljivanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa od 3000 kuna koje su uručene autorici na prigodnoj svečanosti u sisačkoj knjižnici. Prigoda je iskorištena i za predstavljanje knjige “Nesvjestice i druga djela” Dražena Katunarića.

Nagradu „Tea Benčić Rimay“, uspostavila je sisačka Knjižnica u spomen na preminulu sisačku pjesnikinju, esejisticu i jednu od vodećih hrvatskih stručnjakinja za suvremeno pjesništvo, a dodjeljuje se radi poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. 

Foto: Večernji list

Andrea Žigić Dolenec rođena je u Varaždinu 1966. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i radi kao novinarka u Varaždinu, gdje i živi. Dobitnica je nagrade Foruma 21 Hrvatskog novinarskog društva i 3. nagrade CeKaPe-a 2017. godine za priču Nevidljivi.