Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
iznimno velik interes

Varaždinci se u rekordnom broju prijavili na mikrosolare

Foto: Grad Varaždin
Iz glavnog hrvatskog grada Zagreba predano je 38 prijava, a na natječaj je prijavljeno više Varaždinaca nego ukupnog broja građana iz čak 19 hrvatskih županija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je službene podatke o zaprimljenim prijavama na natječaj za ugradnju malih solarnih elektrana na obiteljske kuće. 

Ilustracija brzina 50kW Predstavljena nova dvostruko brža punionica za električna vozila

Naime, taj je natječaj iako prvotno najavljen do kraja ove godine, privremeno zatvoren zbog iznimno velikog interesa i procjene da je već ovim brojem prijavama iskorišteno 20 milijuna kuna koliko je iznos subvencija Fonda. Prema tim podacima, ukupno je pristiglo 569 prijava, od čega je uvjerljivo najveći broj iz Varaždinske županije, njih 87, a potom slijedi Vukovarsko-srijemska sa 67, a treća je Osječko-baranjska sa 47. Zanimljiv je i podatak da je iz Međimurske županije stiglo 7 prijava, a Krapinsko-zagorske svega 3.

Ono što posebno veseli Grad Varaždin je činjenica da je putem projekta kojeg su uz podršku Grada vodili Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. s partnerom Zelenom energetskom zadrugom predali do privremenog zatvaranja projekta čak 46 prijava, čime je Varaždin apsolutni rekorder od hrvatskih gradova. Primjerice, iz glavnog hrvatskog grada Zagreba predano je 38 prijava, a na natječaj je prijavljeno više Varaždinaca nego ukupnog broja građana iz čak 19 hrvatskih županija.

“solarna revolucija” Više od 270 kućanstava želi fotonaponske elektrane

- Drago mi je da smo ostvarili najavu iz kolovoza ove godine kada smo pokretali projekt, a to je da će sigurno najveći broj prijava biti iz Varaždina. To se ostvarilo, a koliko je projekt bio dobro zamišljen pokazuje činjenica da je nekoliko jedinica lokalne samouprave krenulo kopirati naš model no zbog kratkog roka nas nisu uspjeli dostići. Međutim, mi imamo potencijala i interesa građana za puno više, pa tako uz ove predane projekte, ćemo svakako isporučiti gotove projekte svim građanima koji su dali iskaz interesa i predali kompletnu dokumentaciju. To je naša participacija i konkretna pomoć građanima u korištenju obnovljivih izvora energije, jer cijena jednog projekta je od 2000 do 4000 kuna. Tako će svi građani koji su ispunili uvjete imati spremne projekte ukoliko Fond sukladno najava opet pokrene ovakav natječaj, ili će moći sami investirati po projektu kojeg je Grad im osigurao – poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Inače, na iskaz interesa se prijavilo 270 građana Varaždina, od kojih je njih oko stotinjak predalo kompletnu dokumentaciju i moglo bi zadovoljiti uvjete natječaja. Partneri na projektu CKOIE i ZEZ ubrzano i dalje kronološki rade na projektiranju solarnih elektrana građana čije prijave nisu predane na Fond kako bi ih isporučile građanima i bili spremni za nove natječaje. Također, kroz upitnik u zahtjevima za iskaz interesa prikupljeno je dosta podataka i interesu građana za neke druge oblike korištenja obnovljivih izvora energije, i oni će biti temelj za neke nove projekte u tom vrlo propulzivnom području.

ČEHOK O PLANOVIMA Uređeno igralište u Širokim ledinama, gradonačelnik otkrio koja će se igrališta iduća opremati