Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
brzina 50kW

Predstavljena nova dvostruko brža punionica za električna vozila

Ilustracija
1/2
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
HEP je postavljanjem punionica kroz projekte sufinancirane iz EU premašio brojku od 100 punionica

U Varaždinu je u četvrtak, u Ulici Vinka Međerala, kao projekt e-mobilnosti predstavljena nova, brza punionica za električna vozila, kojom će se električna vozila puniti dvostruko brže pa vlasnici automobila neće trebati čekati na punjenje dulje od 25 minuta.

Usluga sukorištenja vozila u Dubrovniku nosi naziv Avant2Go Prvi u Hrvatskoj uveli “car sharing” – uslugu sukorištenja automobila

Domagoj Puzak, iz HEP-ovog Sektora za strategiju i Službe za poslovni razvoj i akvizicije napomenuo je kako je HEP još 2010. godine postavio prve dvije javne punionice električnih vozila, a veliki je ciklus postavljanja pokrenut 2015. godine u Varaždinu. HEP je postavljanjem punionica kroz projekte sufinancirane iz EU premašio brojku od 100 punionica, dodao je.

Nakon što je u nekoliko godina prikupljeno dovoljno korisničkog iskustva, u HEP-u su se odlučili i na postavljanje prve brze AC/DC punionice i to u Varaždinu.

"Kad smo prije devet godina krenuli s razvojnim projektom e-mobilnost, s dvije smo prve punionice spojili istok i zapad Hrvatske, a nakon nekoliko godina krenuli smo s dinamičnijim razdobljima u kojima smo postavljali punionice. Zanimljivo je da smo tri AC punionice postavili upravo u Varaždinu", kazao je Puzak i dodao da je postavljena AC/DC 3 standardna, brza punionica, prva takva u gradu.

Foto: Grad Varaždin

 "Varaždin i okolica zanimljivi su po tome što je prva punionica na autocestama postavljena upravo na ovom području, na autocesti A4, na odmorištu Ljubešćica. Ovdje je riječ o istoj takvoj brzoj punionici koja može trenutno puniti sve aute dostupne na tržištu”, zaključio je Puzak. Priključak punionice na novoj lokaciji u gradu izradilo je poduzeće Elektra Varaždin.

 "Mi na taj način ispunjavamo svoju svrhu kao operator distribucijskog sustava i skrbimo o našoj mreži priključenjima novih potrošača. Drago mi je da se ovo dogodilo upravo u našem Varaždinu u kojem je ovo već četvrti objekt kojega smo priključili”, rekao je Zdenko Đula, direktor HEP ODS "Elektra Varaždin".

Prezentaciji punionice, na kojoj je omogućeno brzo 50kW punjenje svih električnih vozila na tržištu, nazočio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Za siguran i brz dolazak do centra grada Počela gradnja nadvožnjaka vrijednog više od 72 milijuna kuna

 "Grad Varaždin dao je svoja dva javna parkirna mjesta kako bi se punionica mogla postaviti. Ovo je standard koji je danas manje-više nešto uobičajeno diljem Europe i mi moramo s time nastaviti. I koliko čujem od HEP-a, još će se ovakvih punionica u gradu otvarati pa će svi građani koji već danas koriste električne automobile, a u narednom će ih razdoblju koristiti sve više, moći ovdje puniti svoja vozila”, kazao je Čehok.