Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Usluga sukorištenja vozila u Dubrovniku nosi naziv Avant2Go

Prvi u Hrvatskoj uveli “car sharing” – uslugu sukorištenja automobila

1/15
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Na sedam lokacija postavit će 30 električnih vozila, građani će ih koristiti putem aplikacije

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo car sharing uslugu sa 100 posto električnim vozilima. Na sedam lokacija u Gradu uskoro će biti raspoređeno prvih trideset električnih vozila sustava Avant2Go koje će Dubrovčani i njihovi gosti moći vrlo jednostavno koristiti. Za to su im potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon. Naime, vozila se rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dubrovnik 160. godišnjica potonuća ratnog broda Tritona

Od druge polovice studenog

Car sharing će, istaknuto je na predstavljanju u Lazaretima, na ekološki način doprinijeti rasterećenju gradske prometne infrastrukture, a građanima će omogućiti korištenje vozila bez brige o parkingu i ostalih izdataka koje nosi vlasništvo. Car sharing je diljem svijeta prepoznat kao sustav korištenja osobnih vozila koji je kvalitetna alternativa vlasništvu i izvrsna nadogradnja mreže javnog prijevoza. Procjenjuje se da jedan automobil u tom sustavu može zamijeniti više od deset privatnih vozila.

– Grad Dubrovnik sustavno radi na rješavanju gužvi u prometu. Pokrenuli smo brojne projekte, među njima je i prvi sveobuhvatni smart parking u Hrvatskoj, za što smo ove godine nagrađeni prvom nagradom u kategoriji Smart City. Ovo je nastavak priče. Projekt car sharinga potpuno se uklopio u našu viziju razvoja grada, stoga smo i podržali njegovu implementaciju u Dubrovniku, koji ovime postaje pilot projekt i ponovno prednjači u uvođenju novih tehnologija i smart rješenja za podizanje razine standarda života svojih građana. Smatramo kako će ova usluga pomoći rasterećenju prometne infrastrukture i parkirališta, što nam je trenutačno jedan od osnovnih fokusa, a podrazumijeva i sve ostale pozitivne aspekte kojima Grad teži poput održivosti, energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša – poručio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

DUBROVNIK Trojici hrvatskih ratnih vojnih invalida gradonačelnik Franković uručio ugovore o kupoprodaji stanova

Usluga sukorištenja vozila u Dubrovniku nosi naziv Avant2Go, a uvodi je tvrtka Avant car, vodeći pružatelj te usluge u regiji.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

– Električna mobilnost i sukorištenje vozila trenutačno su najveći globalni trendovi u autoindustriji. Među glavnim su prednostima sustava vožnja bez buke i emisije štetnih plinova, dostupnost usluge širokom krugu ljudi, jednostavno korištenje usluge te osigurana parkirališna mjesta – kazao je Matej Čer, osnivač tvrtke Avant car.

Sedam lokacija na kojima će vozila na početku biti raspoređena su Zračna luka Dubrovnik, luka Gruž, kraj žičare za Srđ, Javna garaža, Lapad te na parkiralištima hotela Rixos i One Suite.

'Zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara' Visoki upravni sud odbio žalbu vlasnika uklonjenih bankomata

Građani, zainteresirani za korištenje usluge, već se mogu registrirati i preuzeti aplikaciju, a vozilima će se moći koristiti od druge polovine studenoga. Vozni park i broj lokacija na kojima se vozila preuzimaju i vraćaju, povećavat će se u skladu s potrebama korisnika te kapacitetom parkirališta za vozila Avant2Go. Flotu čine 100% električna vozila renomiranih svjetskih proizvođača.

Cijena – pristupačna

– Dubrovnik je istodobno jedan od najzahtjevnijih gradova po pitanju optimizacije prometa, ali i dragulj kulturne baštine. Usluge poput car sharinga su u službi razvoja mobilnosti, a doprinose i održivosti grada. Ovim se projektom strateški povezuju vitalni dijelovi grada s najvažnijim prometnim čvorištima. To Dubrovnik još jače i na ekološki način povezuje s ostatkom svijeta – rekao je Vladimir Markulin, direktor tvrtke Avant car u Hrvatskoj.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Naglasio je kako će cijena usluge biti pristupačna te da će u obračun biti uključeni prijeđeni kilometri i duljina trajanja vožnje. Cijena ovisi i o tipu vozila. Primjerice, sa Smartom se može za 100 kuna doći do Zračne luke.

Mato Franković 3D prostorni plan Dubrovniku glavna nagrada za najbolji Smart City u Hrvatskoj