Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
3D prostorni plan

Dubrovniku glavna nagrada za najbolji Smart City u Hrvatskoj

Mato Franković
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Nedavno je predstavljen i najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, a zainteresiranoj javnosti dostupan je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik pametan je grad! Na prošlotjednoj nacionalnoj dodjeli nagrada „Najbolji grad 2019.“, održanoj u Šibeniku, priznanje za prvo mjesto u kategoriji najbolji Smart City grad u Hrvatskoj primio je upravo dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

ADAPTACIJA Za dječiji vrtić u Zatonu izdvojeno skoro milijun kuna

Senzori na parkiralištima

– Činjenica je da je Dubrovnik grad predvodnik jednog novog smart rješenja i vjerujem da smo ovim pokazali smjer u kojem će ići ne samo Dubrovnik nego i ostali gradovi u Hrvatskoj. Još jednom smo dokazali da je prioritet i centralna figura ove gradske uprave i gradskih društava – građanin grada Dubrovnika – ističe gradonačelnik Mato Franković.

Nedavno je predstavljen i najmoderniji sustav za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala, prvi takav u Hrvatskoj, a zainteresiranoj javnosti dostupan je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Za ovaj sustav Grad Dubrovnik dobio je priznanja za najbolje rješenje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad, dodijeljeno na tradicionalnoj konferenciji GDi Solutions Day, u Zagrebu.

Trenutačno se u Gradu Dubrovniku radi na nizu Smart City rješenja kojima se uvelike olakšava život Dubrovčanima, ali i njihovim mnogobrojnim gostima, te tako potvrđuje svoj status jednog od predvodnika koncepta pametnog grada u Republici Hrvatskoj.

ZAKUP VILE ČINGRIJE Potpisan sporazum o suradnji na 105 milijuna kuna vrijednom projektu

Jedan od najvećih takvih projekata svakako je 3,2 milijuna kuna vrijedan sustav pametnog parkirana, koji je pokrenut u srpnju ove godine. U okviru sustava na sva parkirališna mjesta postavljeni su senzori. Ukupno ih je 1909 povezanih na najsuvremeniju NB-IoT mrežu. Ne treba lutati i kružiti gradom jer građani preko aplikacije mogu pronaći slobodno parkirališno mjesto, uz pomoć navigacije se do njega dovesti, a preko aplikacije se i plaća parking. Ipak, za one koji ne koriste aplikaciju, postavljeni su javni displejevi koji prikazuju stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije. Osim toga, stanje u prometu na šest frekventnih lokacija moguće je pratiti na internetu putem web kamera na prometnicama, a uvedeni su i online vaučeri za zaustavljanje vozila u zoni posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre.

Car sharing sustav

Isto tako, aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume kako bi posjetitelji prilagodili vrijeme obilaska grada u vrijeme manje gužve. Riječ je o aplikaciji koja je primjer i drugim gradovima s velikim priljevom turista, a Dubrovnik je i dalje predvodnik u uvođenju modernih tehnologija. Sve navedeno, ali i brojna druga rješenja, poput pokretanja potpune digitalizacije radnih procesa gradske uprave, pozicioniraju Dubrovnik kao predvodnika u primjeni modela Smart City koncepta i dio su šire vizije grada koji svoju budućnost temelji na održivom razvoju.

U gradskoj upravi planiraju novi iskorak u smanjivanju gužve u gradu, ali i zaštiti okoliša: car sharing sustav te uvođenje električnih automobila za autotaksi prijevoz.

Investicija na koju je Dubrovnik čekao Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade gradskog bazena i na uređenju Muzeja vaterpola

Upravljanja prostornim podacima     

Projekt kojim se Grad Dubrovnik još jednom etablira kao prvi u Hrvatskoj jest sustav upravljanja prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala. Riječ je o bazi podataka na kojoj se radilo punih 20 godina, a u kojoj su ortofoto snimke cijelog područja Grada Dubrovnika, uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju.

– Unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom jer na jednom mjestu sadrži sve evidencije prostorno-planskih podataka, komunalne infrastrukture, imovine i cesta u izvrsnom 3D formatu. Jednim klikom na kartu područja građanima su dostupne informacije kada smo uredili cestu i kada će novo održavanje, kada smo rekonstruirali javnu rasvjetu područja i slično. Zbog toga je ovaj sustav izniman alat za građane, ali i službenike. Podatke poput površine parcele ili volumena zgrade se može dobiti s velikom točnošću i u ovom trenutku to je najbolji sustav u Republici Hrvatskoj – kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Grad u tri dimenzije višenamjenski je alat jer služi za potrebe planiranja, upravljanja, ali jednako tako i za zaštitu prostora grada.