Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
ZAKUP VILE ČINGRIJE

Potpisan sporazum o suradnji na 105 milijuna kuna vrijednom projektu

1/2
Foto: Grad Dubrovnik
"U suradnji s gospodarstvom oni će postizati izvrsnost u tom području, a program uključuje i školovanje odraslih prekvalifikacijama u turistička zanimanja", izjavio je Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Ugovor o zakupu Vile Čingrije potpisali su u četvrtak Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija, koja je s Turističko-ugostiteljskom školom potpisala i ugovor o podzakupu za regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako bi centar u Vili Čingriji trebao služiti usavršavanju kadrova nakon srednje škole.

Građanima osigurana čista pitka voda čitavu godinu Uz otvorenje pročistača najavljena i gradnja Aglomeracije Dubrovnik od 680 milijuna kn

"U suradnji s gospodarstvom oni će postizati izvrsnost u tom području, a program uključuje i školovanje odraslih prekvalifikacijama u turistička zanimanja", izjavio je Dobroslavić prilikom potpisivanja sporazum o suradnji na 105 milijuna kuna vrijednom projektu regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.

Taj se projekt, rekao je, treba razviti u dva dijela - kroz uređenje objekta i kroz programe koji će se u centru provoditi.

"U programe će biti uključeni dokazani vrhunski strani stručnjaci u ugostiteljstvu i turizmu, ponajprije iz Baskije. Do kraja rujna ćemo jedan dio projekta prijaviti na natječaj i vjerujem da smo ispunili sve uvjete. Poslije slijedi i prijava drugog dijela na socijalne programe", rekao je Dobroslavić.

U Vili Čingriji društveno koristan projekt 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković projekt je ocijenio iznimno važnim za Dubrovnik.

"Jako je bitna javna i obrazovna namjena Vile Čingrije s ciljem rasta konkurentnosti Dubrovnika. Turističko-ugostiteljska škola je izvrsna škola iz koje nam dolaze brojni kvalitetni kadrovi koji su nam potrebni, ali potrebna je nadogradnja i obrazovanje. To ćemo ostvariti kroz centar, a nastavit ćemo ulagati u rast kvalitete kadra i nakon isteka ovog projekta", rekao je Franković. Dodao je kako će cijelo područje Vile Čingrije biti dostupno javnosti.

Foto: Grad Dubrovnik

"Objekt neće biti zatvoren žicom i ogradom, već otvoren građanima, ponajprije kao restoran. To i jest cilj projekta. Vila je mogla doći u privatne ruke, ali je postala društveno koristan projekt", zaključio je Franković.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Antun Perušina istaknuo je kako žele što više mladih privući u turističko-ugostiteljski sektor da u programima centra postanu vrhunski kadar.

"Oni će sutra biti šefovi, voditelji i menadžeri, nositelji razvoja dubrovačkog turizma, a radna snaga neka dođe odakle i dolazi. Podizanjem kvalitete osigurat ćemo ostanak naše djece u Dubrovniku, gdje će biti zadovoljni radnim mjestima", istaknuo je Perušina.

Dodao je kako je škola proglašena centrom kompetentnosti na temelju ostvarenih rezultata, posebice u posljednjih deset godina.

"Te ćemo rezultate kroz ovaj projekt unaprijediti te dati još bolje rezultate. Preuzimamo na sebe odgovornost i obvezu brige o budućnosti kadra, a nakon ovog projekta očekujemo projekt nove škole", rekao je Perušina te dodao kako će se u neke edukativne aktivnosti moći uključiti i građani, a projekt bi u konačnici mogao probuditi i lokalnu poljoprivredu.

modernizacija Grad Dubrovnik bolnici donirao 2,1 milijuna kuna za novi informatički sustav

Najavio je posebni sustav praćenja učenika nakon srednjoškolskog obrazovanja kako bi se vidjelo upisuju li fakultet i ostaju li u istom sektoru.

Kupoprodajni ugovor za Vilu Čingriju, po pravu prvokupa, vrijedan 17,51 milijun kuna, između države i Grada Dubrovnika potpisan je u ožujku 2018. Ministarstvo turizma odredilo je Strategijom razvoja turizma 2014. - 2020. da se snažnije povežu obrazovanje i realni sektor osnivanjem centara kompetencija, među kojima je i Turističko-ugostiteljska škola u Dubrovniku.

Centri kompetencije u pet godina moraju dokazati održivost kako bi osigurali nastavak financiranja iz EU fondova. Za dubrovački centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo dogovorena je suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom u Španjolskoj. Osim Turističko-ugostiteljske škole, u projekt su uključene još četiri srednje škole iz Dubrovačko-neretvanske županije, među kojima i Poljoprivredna škola u Opuzenu.