Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

160. godišnjica potonuća ratnog broda Tritona

1/4
Foto: Grad Dubrovnik
Život je toga 9. svibnja 1859. godine izgubilo 87 mornara, među kojima i mnogi Hrvati

Polaganjem vijenaca u more na mjestu havarije te na spomen-križu na otoku Lokrumu obilježena je 160. godišnjica eksplozije i potonuća austrougarskoga ratnog broda Tritona 9. svibnja 1859., kada je poginulo 87 mornara, među kojima i mnogi Hrvati.

'Zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara' Visoki upravni sud odbio žalbu vlasnika uklonjenih bankomata

Povjesničar i voditelj dubrovačkog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vinicije Lupis rekao je kako je riječ o najvećoj pomorskoj tragediji u povijesti Dubrovnika.

- Dolazak Tritona u Dubrovnik bio je taktički potez austrijskog admiraliteta uoči rata sa Sardinijom radi obrane. Iz luke Gruža se pred Lokrum premjestio pet dana prije havarije kako bi nadgledao župski zaljev, moguće mjesto desanta francuskih trupa. Eksplozija se dogodila na krmenom dijelu, najvjerojatnije zbog nebudnosti posade - rekao je Lupis.

Dodao je kako su u traganju za poginulim mornarima sudjelovali mnogi požrtvovni dubrovački spasioci. Triton je u akvatoriju Lokruma bio usidren u misiji mira, a upravo je tragedija tog broda vezana za kasniji dolazak Maksimilijana I. Habsburškog na Lokrum.

Mato Franković 3D prostorni plan Dubrovniku glavna nagrada za najbolji Smart City u Hrvatskoj

Obilježavanje, koje su organizirali Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika i Javna ustanova Rezervat Lokrum, održava se svakih deset godina od 1999. godine, kada je to društvo potaknulo obnovu križa na Lokrumu, podignutom u spomen na poginule mornare.