Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 12535 pregleda
Nezakonita prerada otpada u Lendavi

Slovenija vratila Hrvatskoj 100 tona hrane s isteklim rokom trajanja

Dražen Srpak
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Lokalno stanovništvo pobunilose zbog neizdrživa smrada koji se za vjetrovita vremena širio čak i do desetak kilometara udaljenog Murskog Središća

Slovenija je Hrvatskoj vratila oko 100 tona otpada koji je nezakonito u prosincu 2016. godine prevezen preko granice u slovensku bioplinaru ECOS u Lendavi. Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak zatražio je očitovanje Ministarstva zaštite okoliša o sirovinama koje su iz Hrvatske dopremljene u ECOS u Lendavi, gdje se lokalno stanovništvo pobunilo zbog neizdrživa smrada koji se za vjetrovita vremena širio čak i do desetak kilometara udaljenog Murskog Središća.

U Ministarstvu ističu da ih je 6. lipnja slovenski Inspektorat za okoliš i prostor obavijestio o pronađenoj većoj količini otpada koji je tijekom prosinca 2016. nezakonito dopremljen od dobavljača iz Hrvatske na oporabu u bioplinaru ECOS.

– Tijekom više inspekcijskih nadzora slovenske inspekcije zaštite okoliša pronađeno je 17,8 tona otpadne hrane s isteklim rokom trajanja i 393 tone brašna za koje je naknadno utvrđeno da se radi o otpadnom metioninu (esencijalna aminokiselina), dodatku prehrani, te više komada ispražnjene transportne ambalaže u kojoj je otpad dopremljen u Lendavu – kaže pomoćnica ministra Anamarija Matak. Nakon što je obaviješteno o otpadu, Ministarstvo je pokrenulo postupak povrata, no kako je Slovenija obavijest o inspekcijskom nadzoru proslijedila nekoliko tjedana kasnije, dio zatečenog otpada u međuvremenu je obrađen u ECOS-u, pa je za povrat Hrvatskoj ostalo oko 100 tona.