Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
EU projektu COMMAND za pružanja potpore

Smanjuje se vrijeme potrebno za reakciju Stožera civilne zaštite

Foto: Zagrebačka županija
Jednim klikom može se simulirati potres i odmah dobiti potrebne podatke

Primjenom nove IT platforme vrijeme potrebno županijskom Stožeru civilne zaštite za reakciju na potencijalnu katastrofu ili nesreću smanjit će se s dosadašnja dva sata na petnaest minuta zahvaljujući EU projektu COMMAND za pružanje potpore zapovjedno-operativnom centru u pripravnosti za katastrofe. Taj projekt kojemu je cilj povećati spremnost i omogućiti povezivanje svih sudionika putem IT platforme predstavljen je na završnoj konferenciji nedavno održanoj u Velikoj Gorici:

– Veličina Zagrebačke županije, velika fluktuacija prometa, kao i mjesta potencijalnih opasnosti obvezuju nas da kontinuirano unapređujemo sustav civilne zaštite jer je dobra i kvalitetna organizacija pola obavljenog posla – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Ukupna vrijednost projekta čiji je nositelj Zagrebačka županija s partnerima, gradovima Podgoricom, Skopljem, Tiranom i Tuzlom, iznosi  457.822 eura. S 85 posto sufinancira ga EU, dok je preostali novac osigurala Zagrebačka županija.

Funkcionalnosti platforme čiji će korisnik biti Županijski stožer civilne zaštite predstavio je Luka Rudelić:

– Riječ je o velikoj bazi podataka koja je podržana kartografskim prikazom tako da u svakom trenutku znate gdje se što nalazi – rekao je dodavši kako se putem platforme može komunicirati uživo s operativnim snagama te raditi simulacije.

– Jednim klikom možemo simulirati potres i odmah dobiti podatke koji je obuhvat prostora koji je potencijalno ugrožen, koliko je ljudi i tvrtki ugroženo, koje su najbliže snage koje mogu pomoći, ima li na tom području opasnih tvari, gdje je najbliže skladište... – objasnio je Luka Rudelić.