Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U sportsko-rekreacijskom centru Kukavica

Smotra vatrogasnih vozila za 16 DVD-ova i 5 javnih postrojbi

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije je ukupno 176 vatrogasnih društava, a Dobrovoljna vatrogasna društva na području županije imaju ukupno 10.560  članova, dobrovoljnih vatrogasaca

U sportsko-rekreacijskom centru Kukavica održana je smotra vatrogasnih vozila koja su u vatrogasne postrojbe na području 
Bjelovarsko-bilogorske županije stigla tijekom ove godine. Riječ je o 23 vozila za 16 DVD-ova i 5 javnih postrojbi koja su stigla iz 
MUP-a i putem programa Ministarstva poljoprivrede, a vrijedna su oko 12 milijuna kuna.

Smotri vozila prisustvovao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji je zahvalio državi na pomoći te vatrogasnoj zajednici zaželio da imaju što manje intervencija.

– Vatrogastvo ima dugu tradiciju u našoj županiji. Mi smo prepoznali važnost te djelatnosti te smo je, novim preustrojem županijske uprave, pripojili Službi ureda župana. To je i jedna od rijetkih djelatnosti kojoj nismo smanjili sredstva u proračunu za 2022. godinu, već smo im osigurali 1,2 milijuna kuna za rad, što je gotovo isto kao u ovoj godini – istaknuo je župan Marušić.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske  županije Silvestar Štefović zadovoljan je što je već u prvoj godini njegova mandata stigla tako velika donacija kojom je prosječna starost vatrogasnih vozila s dosadašnje 23 godine smanjena na 20, a želja mu je da se to smanji na 15 godina.

Osim smotre vozila s predstavnicima 16 DVD-ova i 5 javnih postrojbi potpisani su ugovori o dotaciji 15 tisuća kuna za nužno opremanje. Novac nisu dobile vatrogasne zajednice općina Severin i Ivanska jer one i dalje nisu ustrojene u skladu sa zakonom, kažu iz Županije.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija pri samom je vrhu Republike Hrvatske što se tiče broja vatrogasaca, dobrovoljnih vatrogasnih društava i aktivnih sastava. To pokazuje i duboko ukorijenjena tradicija vatrogastva na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja broji ukupno 176 vatrogasnih društava. Dobrovoljna vatrogasna društva na području županije imaju ukupno 10.560  članova, dobrovoljnih vatrogasaca.