Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma

“Socijalne naknade u romskim naseljima trebale bi biti samo privremena mjera”

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Upućen je apel da Vlada odobri plaćanje minimalno dvogodišnjeg ili trogodišnjeg programa jer djeca ne govore i ne razumiju hrvatski jezik

U Međimurskoj županiji, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 5107 pripadnika romske nacionalne manjine, no neslužbene procjene govore o brojci od 10.000 Roma. Većina ih živi u 12 geografski odvojenih romskih naselja, rečeno je na 4. sjednici Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Sjednica je organizirana kao dio aktivnosti projekta "Uključivanje Roma – ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine" koji Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodi od ožujka 2019. godine, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Specifična naselja

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić istaknula je da su romske zajednice u 
Međimurskoj županiji specifične jer naselja obiluju oružjem, djeca odrastaju u visokorizičnom okruženju svjedočeći nasilju, a često 
su i sama žrtve nasilja. Stopa nezaposlenosti pripadnika romske nacionalne manjine je previsoka, a obrazovni rezultati su nedostatni.

– Veliki problem je i stambena deprivacija koja doprinosi socijalnoj isključenosti i onemogućava njihovu integraciju u društvo u 
cjelini. Korištenjem različitih socijalnih naknada nastoje se ublažiti svakodnevni problemi, no zbog izostanka adekvatne podrške one su postale krucijalan izvor prihoda romskih kućanstava. Bez socijalnih naknada stanje u romskim naseljima bilo bi nepovoljnije, ali njihovo korištenje trebalo bi biti samo privremena mjera – rekla je pročelnica.

Predškolski program

Međimurska županija, osim u ulaganja u obrazovanje Roma, kroz europske fondove i aktivnosti u području zdravstvene zaštite s ciljem osiguravanja dostupnosti zdravstvenih usluga pruža i podršku u ostvarivanju prava na obavezno zdravstveno osiguranje. Kao primjer dobre prakse istaknuti su i Centar za socijalnu skrb, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, osnovne i srednje škole i druge institucije i organizacije koje imaju za cilj osigurati romskim zajednicama dodatnu podršku.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da se u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu program predškole provodi u tri vrtićke grupe, ali nažalost obuhvaća samo djecu u šestoj godini života, pred polazak u školu.

– Apeliramo da Vlada odobri plaćanje minimalno dvogodišnjeg, ako ne i trogodišnjeg programa, jer djeca ne govore i ne razumiju hrvatski jezik i otežano im je pohađanje nastave u osnovnoj školi, čime im se smanjuje šansa za kvalitetno obrazovanje – istaknula je.