Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Presuda Vrhovnog suda

Šok u zbornici: učitelji moraju školi vratiti novac za smjenski rad

Željko Stipić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Učitelji Osnovne škole Prelog u Međimurskoj županiji tužili su školu zbog neisplaćenog smjenskog rada, a spor su i pravomoćno dobili 2012. godine. Međutim, Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu te učiteljima naredio na vrate dobiveni novac i to s kamatama

Učitelji Osnovne škole Prelog u Međimurskoj županiji koji su prije 12 godina tužili školu zbog neisplaćenog smjenskog rada i nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu 2012. godine dobili novac, ovih su dana primili presudu Vrhovnog suda prema kojoj taj novac trebaju vratiti, i to s kamatama! Uz to, trebaju nadoknaditi i 17.500 kuna sudskih troškova.

Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Nisu imali račun Sud odlučio da bolnica ne može ovršiti pacijenticu zbog duga 25 kn

Tridesetak učitelja je uz pomoć sindikata podiglo tužbe i 2007. godine dobili prvostupanjsku presudu na Općinskom sudu u Čakovcu, koju je kasnije potvrdio i Županijski sud. Dobili su od 3000 do 8600 kuna, ne računajući kamate. No, odvjetnik Ivan Kusalić iz Zagreba koji je zastupao školu zatražio je reviziju i nakon pet godina Vrhovni sud je odbacio zahtjeve učitelja.

- U to vrijeme bilo je stotine, ako ne i tisuće, postupaka u kojima su učitelji tražili isplate smjenskog rada. Manje-više ustanovljena je sudska praksa po kojoj nisu imali pravo na to, no Općinski sud u Čakovcu presudio je da imaju, što je potvrdio i Županijsku sud. Naravno, uložili smo reviziju jer je to bio stav potpuno suprotan cjelokupnoj dotadašnjoj sudskoj praksi - kaže odvjetnik Kusalić. Učitelji su se pozivali na to da Zakon o radu propisuje da treća smjena traje od 22 do 6 ujutro, pa su analogno tome zaključili da prva smjena traje od 6 do 14, a druga od 14 do 22 sata. Sporan je bio njihov rad od 14 do 15 sati, koji bi se prema njihovu tumačenju ubrajao u drugu smjenu koja bi trebala biti i više plaćena. Neki od učitelja koji su podigli tužbe u međuvremenu su otišli u u mirovinu i sad strahuju kako će vratiti taj novac uvećan za kamate.

Nisu znali za presudu Vrhovnog suda

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da će s pravnicima idućih dana razmotriti presudu i vidjeti kakve će biti posljedice.

- Ne bih se zaletavao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku oko toga. Ovdje se radi o jednoj školi i naći ćemo rješenje - kaže Stipić koji cijeli slučaj naziva apsurdnim. Epilog te neobične priče ovisit će o tome hoće li škola, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje osigurava novac za plaće prosvjetnih djelatnika, inzistirati na tome da učitelji vrate novac.

Umirovljenici, ilustracija Nepravomoćna presuda Roditelji bez mirovine tužili djecu i tražili da ih uzdržavaju, sud ih odbio

- Stigla mi je presuda i ne znam što dalje. Piše da moram vratiti novac, pitanje je kolike će biti kamate, a kome da se sad javim za pravnu pomoć? Nisam ni znala da je provedena revizija, nitko nam to nije rekao - ogorčena je umirovljena učiteljica (podaci u redakciji). Odvjetnik Franjo Valjak koji je zastupao učitelje također je u mirovini i kaže da nije znao za presudu Vrhovnog suda. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su nam kratko odgovorili da nisu upoznati sa slučajem.

- Ne mogu ništa komentirati dok se ne čujem s Ministarstvom i sa svim uključenim učiteljima. Bit će to tijekom ovog tjedna - kaže ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger, koja je također na popisu učitelja kojima je bio isplaćen novac, no u vrijeme podizanja tužbe nije bila ravnateljica škole.

Dario Hrebak mišljenje Ministarstva uprave sve je iznenadilo Grad nema pravnu osnovu za tužbe zbog krivotvorenih diploma Tuča Obavezne uplate DHMZ tužio Varaždinsku i Zagrebačku županiju zbog duga za obranu od tuče