Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
IZABRANI NAJBOLJI MLADI ČUVARI PRIRODE

Spašavali vodozemce, prebrojavali jelenke...

Foto: Međimurska priroda
U kampu je sudjelovalo tridesetak djece u dobi od sedam do 12 godina

Na Matulovom gruntu u Frkanovcu održan je prvi kamp za mlade čuvare prirode koji je organizirala javna ustanova Međimurska priroda u suradnji s HGSS-om Čakovec. U kampu je sudjelovalo tridesetak djece u dobi od sedam do 12 godina, koja su to zaslužila volonterskim radom poput prenošenja vodozemaca preko prometnica, praćenju jelenka, lastavica i piljaka te raznim kreativnim aktivnostima posvećenim prirodi i zaštiti prirode.

Članovi HGSS-a djeci su govorili o pružanju prve pomoći u prirodi, radu s potražnim psima i spuštanju zip-lineom. Djelatnice 
javne ustanove Međimurske prirode  upoznale su ih s radom istraživača na terenu, te istraživanjem leptira i kukaca.

DESETODNEVNO DRUŽENJE U BELAVIĆIMA Mladi izviđači na obali Mrežnice

Najboljom mlada čuvaricom prirode u 2021. proglašena je učenica Gita Radiković (11) iz Šenkovca koja voli leptire plavce kojima je posvetila i pjesme. Najbolji mladi čuvar prirode je Niko Kozar (9) iz Čakovca koji voli istraživati i fotografirati prirodu i životinje.

Zbog iznimno velikog broja marljivih volontera ove je godine uvedena i kategorija nagrade za najbolju skupina mladih čuvara prirode. 
Osvojili su je učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar sa svojim učenicima 4. razreda Područne škole Zebanec, Marinom Hoblajem, Viktorom Brezničarom, Josipom Pufekom, Rebekom Hoblaj, Gabrijelom Kutnjakom, Gabrijelom Šardi i Valetinom Novosel. Oni su sudjelovali na čak tri volonterske akcije Međimurske prirode.

– Vrlo je važno djeci podizati razinu svijesti o prirodnim vrijednostima – rekla je, uz ostalo, učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar.