Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Smotra Zimske službe Zagrebačke županije

‘Spremni smo za zimu, ceste će biti čiste’

Foto: Dražen Kopač
– Cilj je da naši stanovnici budu zadovoljni i da sezonu završimo sa što manje prometnih nesreća – poručio je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka

Više od 10 tisuća tona soli i 7000 kubičnih metara sipine te 58 strojeva osigurano je za uspješno provođenje radova održavanja cesta u zimskom razdoblju na području  Zagrebačke županije, poručili su prošlog tjedna prilikom smotre Zimske službe Zagrebačke županije koja je, kažu, spremna na nadolazeću zimu.

Neka je što manje nesreća

Županijska uprava za ceste (ŽUC)  Zagrebačke županije, inače, organizira provođenje zimske službe na 1230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti, i to u razdoblju od 15. studenoga ove do 15. travnja sljedeće godine.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Landeka pojasnio je  kako je za spomenute ceste osigurano 5000 tona soli i 5000 kubičnih metara sipine te je apelirao na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama.

 – Cilj je da naši stanovnici budu zadovoljni i da sezonu završimo sa što manje prometnih nesreća – poručio je Landeka.

Na području Zagrebačke županije nalazi se i 460 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti) za koje su nadležne Hrvatske ceste, a za njihovo održavanje osigurano je 5700 tona soli te 2030 kubičnih metara sipine.

Radove zimskog održavanja za državne, županijske i lokalne ceste izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe na sedam mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Ivanić-Grad).

– Kroz ovih sedam mjesta pripravnosti za potrebe zimske službe raspolažemo s ukupno 58 u potpunosti opremljenih vozila. To 
znači da u prosjeku jedno vozilo održava manje od 30 km ceste, što je na razini prethodnih godina – rekao je direktor Županijskih 
cesta Tomislav Bačanek dodavši da je u tijeku i postavljanje 1000 dodatnih prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane ‘pahulje’, više od 300 komada dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova.

Prilagodba vožnje

– Građani se ne moraju brinuti hoće li ceste biti prohodne i osposobljene u zimskim uvjetima. Sve službe su spremne, a ja apeliram na naše stanovnike da vožnju prilagode zimskim uvjetima na prometnicima jer u pitanju su ljudski životi, a s time se ne isplati kockati – istaknuo je zamjenik župana Damir Tomljenović dodavši da Županija i proračunom za 2022. predviđa dodatna sredstva za ŽUC.

Inače, ceste III. razine prednosti uglavnom su županijske ceste te lokalne ceste na kojima se prohodnost odvijati 24 sata dnevno. Ceste IV. razine prednosti neke su županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7 ujutro do 20 sati.